Ősztől felgyorsulhat az ekho választása

Vágólapra másolva!
A színlelt szerződések szankcionálására adott moratórium lejártáig összesen 790 millió forint egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulás (ekho) folyt be a költségvetésbe. Ebből az utolsó hónapban 220 millió forintot fizettek be az ekhosok - tudta meg a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Az első félévben így összesen 2,25 milliárd forint volt az ekho-alap, ami után a foglalkoztató és a foglalkoztatott együttesen lerótta a 35 százalék közterhet.

Egyelőre nehéz megmondani, hogy mennyivel nőtt az ekhót választók tábora - derült ki a lap körkérdéséből. A színházak, a kiadók, a különböző művészeti szövetségek és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) birtokában nincsenek erre vonatkozó adatok, csak tapasztalataikra támaszkodva tudnak saccolni: a július 1-jei moratórium lejártával biztosan nőtt az ekhósok száma. Elsősorban a sajtóban tértek át sokan a 25 millió forintos bevételig alkalmazható, a munkavállalónak 15 százalékos terhet jelentő ekhóra.

Szakértők szerint korai lenne levonni a következtetéseket, vagy bármilyen konkrét tendenciáról, számról beszélni; legalább egy adóévre van szükség, hogy elemezni lehessen a folyamatokat. Szeptemberben újabb jelentős mozgás várható az "ekhopiacon", hiszen a járulékfizetési változásoknak komoly hatásai lesznek: az őszi evaemelés miatt sok eddigi vállalkozó választhatja az ekho-t - áll a Napi Gazdaság írásában.