Anglia várhatóan bezárja kapuit a kelet-európai munkavállalók előtt

Vágólapra másolva!
Anglia Románia és Bulgária közelgő EU tagsága nyomán bevándorlási politikájának újra gondolására kényszerül - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Anglia 2004-ben az új EU tagállamok csatlakozásakor azon három ország egyike volt, amely a munkaerő szabad áramlásának elvét vallva, a csatlakozókkal szemben semmilyen korlátozást nem vezetett be.

Alistair Darling kereskedelmi és foglalkoztatás-ügyi államtitkár megítélése szerint ez alkalommal a kormány más politikát követ majd. "Korábban a kormány az előzetes becslések alapján évi tizenötezer külföldi munkavállalóval számolt, azonban csak Lengyelországból több mint ötvenezer bevándorló érkezett. A legvalószínűbb, hogy a kormány a "zárt kapuk" elvét követi majd" - nyilatkozta az államtitkár.

Ugyanakkor a kormánynak szembe kell néznie a civil szervezetek támadásaival, amely szerint, ha a kormány a jövőben megakadályozza a szabad munkaerő áramlást, úgy a brit gazdaság súlyos válságba kerülhet. Egyes felmérések ugyanis azt bizonyítják, hogy a tagországokból beáramló munkavállalók alapvetően azon gazdasági szektorokat töltötték fel, amely súlyos munkaerőhiánnyal küzdött - írja a lap.