Egyre kevesebb a külföldi cégvezető

Vágólapra másolva!
Miközben a vállalatok minden országban egyre nemzetközibbé válnak, felső vezetőik túlnyomó részben hazai szakemberek: az elnököknek 90-99 százaléka az anyaország állampolgára, és a vezérigazgatók között sem sokkal több az "idegenlégiós". Az utóbbi tíz évben Magyarországon is csökkent a külföldről hozott topvezetők száma - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Franciaországban csak két nagy céget vezet külföldi (a Carrefour kiskereskedelmi láncot és a Renault-Nissan autógyárat). A harminc legnagyobb német nagyvállalat topvezetője között szintén csupán két külföldit találunk (Deutsche Bank, RWE), az Egyesült Államok top 500 cége között a nem amerikai útlevéllel rendelkező vezetők aránya két százalék.

Csökkenés nálunk is

Magyarországon is fokozatosan csökken a külföldi menedzserek száma. A legalább nyolc-tíz éve meglévő leányvállalatoknál már alig van külföldi felső vezető, helyüket magyarok veszik át." - nyilatkozta a lapnak Poór József, a Mercer tanácsadó cég vezetője.
Fejvadászok szerint elsősorban a nyelvi akadályok állják útját a külföldi vezetők kinevezésének, de a tágabb értelemben vett kulturális környezet idegensége is gátat jelent. Az igazgatótanácsokban azonban gyakrabban dolgoznak külföldiek - írja a Világgazdaság.