Álláspiaci nyitást fontolgatnak az osztrákok

Vágólapra másolva!
Szakterületenkénti munkaerőpiaci nyitást akarnak az osztrák munkavállalói és munkaadói szervezetek. Az ellenőrzött nyitási rendszer a 2008-2010-es átmeneti időszakban lenne érvényes - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Az elképzelés szerint a munkaügyi hivatal (AMS) folyamatosan figyelné, hogy a képesítéshez kötött szakmákban hogyan alakul a munkanélküliek és a betöltetlen állások aránya. Ha minden egyes munka nélkül lévő szakemberre három egymást követő hónapban másfélnél több üres hely jutna, a terület automatikusan megnyitottnak minősülne. Ezután az AMS-nek automatikusan fel kellene vennie a kapcsolatot a külföldi állásközvetítőkkel, ha nem talál megfelelő osztrák jelentkezőt. Az így Ausztriába kerülő munkavállaló egy évre kapna engedélyt, és lehetősége lenne annak meghosszabbítására is - írja a Der Standard információira hivatkozva a Világgazdaság.

Fokozottan ellenőriznék a béreket

A kelet-európai olcsó munkaerő dömpingjétől rettegő szakszervezetek megnyugtatására azt is belevették a javaslatba, hogy a minimálbérek kifizetését hatóságilag ellenőrizni kell majd. A munkaadók pedig kiharcolták, hogy a magasan kvalifikált szakemberekre vonatkozó éves keretet ötezer főre emeljék.

A nagykoalíciós kormány vegyesen reagált az előterjesztésre. A szociáldemokrata kancellár és a néppárti alkancellár ígéretet tett a javaslat részletes megvizsgálására, a gazdasági miniszter viszont szkeptikusnak mutatkozott.