Vágólapra másolva!
Az idei harmadik negyedévben 7,2 százalékos munkanélküliségi rátát mért a Központi Statisztikai Hivatal, ami 0,3 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbi értékhez képest, és fél százalékkal magasabb az uniós átlagnál. A július-szeptemberi időszakban 307 ezren voltak állás nélkül.
Vágólapra másolva!

A 15-74 éves foglalkoztatottak létszáma átlagosan 3 millió 947 ezer volt, ami lényegében megegyezett az előző év azonos időszakában mért értékkel - áll a KSH ma reggeli közleményében. A fenti korcsoportra számított foglalkoztatási ráta 51,1 százaléknak, a nemzetközi összehasonlításban használt 15-64 éves korcsoporté 57,7 százaléknak felelt meg.

Észak-Magyarország: 12,2 százalék

A munkanélküliek száma a 2007. július-szeptemberi időszakban 307 ezer, a munkanélküliségi ráta 7,2 százalék volt, 0,3 százalékponttal alacsonyabb az előző évinél. Egy évvel ezelőtt 11 ezerrel többen voltak munka nélkül. Ám a magyar adat még elmarad az uniós átlagtól. Összehasonlításul: az Európai Unió "nyugati", 15 tagállamának munkanélküliségi rátája 6,5 százalék, a Romániával és Bulgáriával bővített, 27 tagú unióé pedig 6,7 százalék.

Az egyes régiók között a legalacsonyabb értéket (4,8 százalék) a Budapest és Pest megye alkotta Közép-Magyarországon és a Veszprém, Fejér és Komárom-Esztergom megyékből álló Közép-Dunántúlon mérték, míg a legrosszabb a helyzet a Borsod, Heves és Nógrád megyel alkotta Észak-Magyarországon (12,2).

Némileg csökkent az ifjúsági munkanélküliség

A munkanélküliek 19,8 százaléka a munkaerőpiacon csak kis létszámban jelenlévő 24 év alatti korosztályból került ki. Az e korcsoportot jellemző munkanélküliségi ráta 18,6 százalék volt, 1,8 százalékponttal alacsonyabb az egy évvel ezelőtti értéknél. A munkanélküliek 47,4 százaléka egy éve vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos időtartama közel másfél év (17,1).