Százmilliós nagyságú is lehet a topmenedzseri fizetés

Vágólapra másolva!
Magyarországon egy vezérigazgató fizetése évi bruttó 27,7-47,7 millió forintos sávban mozog. A nagy tőkeerejű tőzsdei cégek első számú irányítói azonban ennél jóval többet kapnak. Keresetük a vállalat sikeres működése esetén bónusszal és egyéb jutalékkal évi 500-600 millió forint is lehet - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A Hewitt Inside átfogó kompenzációs kutatása alapján összeállított anyagból kiderül: Magyarországon egy vezérigazgató évi bruttó 27,7-47,7 milliót keres. Ágazatonként és a cég nagyságától függően is változóak a bérek, azonban az általánosságban elmondható, hogy egy kisebb vállalatnál tízszerese, egyes topcégeknél több százszorosa is lehet a felsővezetők jövedelme a beosztottakénak.

A pénzügyi vezető a lista második helyén

A kutatásból kiderül: a vezérigazgatók után általában azok a topmenedzserek keresnek a legjobban, akik a pénzügyekkel foglalkoznak, illetve az értékesítési és a marketingterületért együttesen felelnek. Itthon az alacsonyabb alapbérhez jutó pénzügyi igazgatók 12 millió forint alatti összeget kapnak kézhez egy év alatt, de a jobban fizető vállalatoknál ez az összeg akár 18 millió fölé is felmehet. A juttatásokkal, bónuszokkal e kereset elérheti a 22,3 millió forintot is.

Az értékesítési és a marketingterületért együttesen felelő topvezetők alapfizetése 12-18,6 millió forint között van, ám a vállalat, az irányított csapat és az egyén teljesítményének függvényében változó prémiummal, bónusszal kiegészített éves készpénzjövedelem ennél 50-70 százalékkal is magasabb lehet.

Értékesítési vezető: évi 20 millió forint

Azok a vezetők azonban, akik csak az egyik területért felelnek, vagyis csak a marketinget vagy az értékesítést irányítják, jóval kisebb kompenzációra tesznek szert. Az értékesítési igazgatók éves készpénzjövedelmének felső tartománya 19,6 millió körül van, míg a marketingterület felelőseinek ennél még több mint tíz százalékkal kevesebb javadalmazással kell beérniük 12 hónap alatt.
Az ezer vállalat megkérdezésével elkészített kutatásból kiderül továbbá, hogy az első számú irányítók számlájára Nagy-Britanniában és Németországban érkezik egy év alatt a legmagasabb fizetés, a legalacsonyabb pedig Bulgáriában. A magyar vezérigazgatóknál egyébként a román és a szlovák kollégáik is alacsonyabb jövedelmet könyvelhetnek el, a lengyel cégvezetők azonban több kompenzációra jogosultak.