Lassabban csökkennek a reábérek

Vágólapra másolva!
Az év első kilenc hónapjában a bruttó átlagkeresetek 8,2, a nettó 2,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, ami 8,3 százalékos inflácó mellett 5,6 százalékos reálbér-csökkenést jelent - áll a Központi Statisztikai Hivatal ma reggeli jelentésében. Egy hónappal korábban még 6,3 százalékos volt a reálkeresetek csökkenése.
Vágólapra másolva!

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagosan bruttó 180 300 forintot kerestek. Ezen belül a vállalkozásoknál dolgozók bére 172 200 forint, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állóké 202 600 forint volt. Utóbbi összeg az évente esedékes, egységesen januárban fizetendő 13. havi bért is tartalmazza. A nemzetgazdaság havi nettó átlagkeresete 111 900 forintot tett ki. A fizikai foglalkozásúak 83 800 forintot, a szellemi munkát végzők 143 700 forintot tettek zsebre.

Nem nőtt a nettó bér a közszférában

Az év első kilenc hónapjában a nettó keresetek átlagosan 2,2 százalékkal emelkedtek; ezen belül a versenyszférában 3,5 százalékkal növekedtek, a költségvetési szervezeteknél viszont nem volt növekedés. A nettó keresetek havi növekedési ütemének alakulásában meghatározó szerepet játszott az alkalmazottakat terhelő egészségbiztosítási és munkavállalói járulék múlt év szeptemberi, illetve az egészségbiztosítási járulék idén januárban történt további emelése.

Építőipar, ingatlanszolgáltatás: átlag feletti emelés

Január-szeptemberben a költségvetési szférában dolgozók bruttó átlagkeresete 5,2 százalékkal, a versenyszférában dolgozóké 10,1 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában. Az átlagot meghaladó mértékben nőttek a keresetek az építőipar (17,8 százalék), az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás (12 százalék), a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás (10,6 százalék), valamint a kereskedelem, javítás (10,5 százalék) gazdasági ágban. A KSH szerint a keresetek növekedésében szerepet játszott a minimum-járulékalap bevezetése, amit az is jelez, hogy a legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozásoknál a bruttó átlagkereset növekedési üteme alacsonyabb volt, mint a kisebb szervezeteknél.

Textilipar: bruttó 100 200 forint az átlag

Az egyes területek között a legkevesebbet és a textiliparban dolgozók kerestek (100 200 forint), ám az erdőgazdaságban (112 400 forint) és mezőgazdaságból élők fizetése is átlag alatti (119 ezer forint). A legjobban fizető ágazat továbbra is a pénzügy, ahol bruttó 365 200 forint az átlagfizetés és jól fizet a közigazgatás is 224 ezer forintos átlaggal.

Létszám: 5 százalékkal kevesebben a közszférában

Az év első kilenc hónapjában a költségvetési szférában 755 ezren, a versenyszférában mintegy 1 millió 939 ezren dolgoztak. A költségvetési intézményekben összességében közel 4,8 százalékkal csökkent a létszám. Az ide tartozó fő gazdasági ágak mindegyikében - a közigazgatásban, az oktatásban és az egészségügyben - alacsonyabb lett a létszám, ha az oktatás és a közigazgatás gazdasági ágak közötti szakfeladati átsorolás hatását kiszűrjük.