Mennyit keres valójában egy kukás?

kukás autó, FKF Zrt., szemetes
Vágólapra másolva!
Legendák keringnek arról, milyen jól keresnek a kukások: párszáz forint a plusz zsákért, párezer havonta kukakihúzásért, lomizás és egy-egy üveg ital a barátság fenntartására. A fővárosi szemétszállítóknak több lehetőségük van, vidéken szegényebbek az emberek, kevesebbet csúsztatnak. De mennyi jön össze havonta? Fizetésmustra az [origo]-n.
Vágólapra másolva!

"Mióta világ a világ, nyílt titok, hogy a kukás elrakja a maga kétszáz forintját" - mondta az [origo]-nak egy dél-alföldi kisváros városgazdálkodási vállalatának vezetője, aki kapta már rajta dolgozóját, amint az épp egy nagy fekete zsákot süllyesztett el a kukásautóban. Náluk nagyjából 85-90 ezret lehet hivatalosan keresni, ami jónak számít, ennyi a térségben jellemző átlagbér is.

Az emberek szegények, egy ezrest, ha összeszedünk naponta - panaszkodott egy, a régióban dolgozó kukás, hozzátéve, hogy sokan tesznek egy-egy doboz sört a kuka tetejére anélkül is, hogy valamit várnának cserébe. Mivel a munka ritmusát maguk szabják meg, előfordul, hogy átnézik a szemét tartalmát. "Mendemondák keringenek arról, hogy ki mennyi tízezrest talált már zacskókban, én sajnos még nem" - mondta. Egy-egy lomtalanítási akció is megdobja a havi pénzt 20-30 ezer forinttal, ekkor ugyanis kiválogatják, és pénzzé teszik a még leadható tárgyakat, vasat, aksit. Átlagosan így ő havi 110-130 ezer forintot tud hazavinni. Emellett dívik az a szokás is, hogy év végén megajándékozzák a lakók a szemétszállítókat egész éves szolgálataikért párezer forinttal, így akár még egy havi pénz is összejöhet.

Elmúltak a szép idők: több ellenőrzés, több hulladékzsák

A megkérdezett budapesti kukások abban egyetértenek, hogy szeretik munkájukat, de alulfizetettek. Nekik ugyan kilencven-százezer forint a havi bérük, de a "többiek" havi 130-150 ezret is hazavisznek - mondták. Vagyis akár plusz félhavi fizetés is összejöhet a különféle szívességekért cserébe.

"Az elmúlt egy-két évben nagyon beszűkültek a lehetőségeink" - mondta egy budai szemétszállító a mellékesről. Elmondása szerint lényegében csak abból tudnak pluszpénzre szert tenni, amit a kukák kihúzásáért kapnak a lusta tulajdonosoktól, illetve közös képviselőktől. Egyre kevesebb jön össze a plusz zacskók eltüntetéséből - tette hozzá. Ennek oka szerinte az, hogy egyre több önkormányzat ad ingyen (vagy rendkívül olcsón) zsákokat a lakóknak a plusz hulladék számára, másrészt a "korábbi ötszázas ma már inkább csak kétszázas". Egyre több az ellenőrzés is; "két gyerekem van, a fizetésem a lakásrészletre megy el, nem merek kockáztatni"- mondta, közben végzett a nyolc kukával, és továbbgurult.

Havonta egy ötös

Egy fővárosi közös képviselő elmondta, hogy ő havi ötezer forintot fizet házanként a szemétszállítóknak azért, hogy helyette kihúzzák és visszavigyék a kukákat. Ha a kukásautó útvonala társasházas, lakótelepes környéken vezet, akkor havi szinten 150 társasházzal számolva, (feltételezve, hogy csak minden 10. ház kukáit húzzák ki-be), is 75 ezer forintot jelent. Ezt osztja meg a sofőr és a két borogató. A társasházkezelő elmondta, hogy alkalmanként 2-4 ezer forintja bánja azt, hogy a többletszemetet hozzátetesse a többihez (ezek rendszerint nagyobb terjedelmű, például költözés utáni hulladékok). Tapasztalata szerint azonban már nem teljesítenek minden apró kérdést, a kukások ugyanis egyre jobban félnek a civil ellenőrző autóktól. Nemrégiben például egy egész gárdát lecseréltek a körzetében. A hivatalos száz literes kommunális hulladékzsák egyébként 600 forintba kerül, a kerti hulladékos 180 forintba, amit a kukásoknak kötelességük elszállítani. Ennyibe kerülne tehát az embereknek a legális út.

Az egy-két zacskó háztartási hulladék elszállításához képest nehezebb ügy a sitt helyzete. Budapesten egy négy köbméteres építési törmelék elszállítására szolgáló konténer rendelése számla nélkül 16 ezer forint kiadást jelent, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. pedig 6250 forintot számláz köbméterenként. Az általunk megkérdezett kukások sitt eltüntetését nem vállalják. Ezt tapasztalataik szerint a lakók vagy a normál kukába rejtik alulra (a súlyán érzik, de nem hagyják ott), rosszabb esetben kiviszik az árok szélére.

Esőben, hóban, fagyban, életveszélyben

"Vállalnám a munkát ha minden rosszul sülne el, próbáltam már" - mondta a dél-alföldi kisváros városgazdálkodási vállalatának vezetője a munka nehézségét firtató kérdésünkre. Kerekes a kuka, és emelő is van, bár ha kézzel borítják az autóba, az feleannyi időt vesz igénybe és hamarabb haza lehet menni - tette hozzá. "Ötkor indulunk ki az autóval a telepről, és ha gyorsan dolgozunk, délben, de ha többet kell fordulniuk, fél három körül végzünk a munkával" - mondta egy budapesti kukás.

Esőben, hóban, fagyban, forróságban, napi közvetlen életveszélyben nagyon nehéz munkát végeznek, alig több mint minimálbérért - mondta az [origo]-nak Bereczk Edit, a balassagyarmati Városgazdálkodási Vállalat igazgatója. A városban a rakodók és sofőrök közel 70 százaléka minimálbéren dolgozik, de a többiek is 100 ezer alatt visznek haza. Véleménye szerint, mivel a szemetesek rendkívül alulfizetettek, korrumpálhatóak. Leginkább egy-egy üveg italt, vagy egy-kétszáz forintot kapnak a kukába már be nem férő plusz elszállításáért. Amiből pedig van bőven, hiszen a heti átlag "szemétfogyasztás" 75 liter, mégis rengetegen csak ötven literes kukát rendelnek a városban. Sokan nem tudják, de lefizetés helyett olcsóbban megúszhatnák a többlethulladék-zsákkal, mely körülbelül 200 forint, és a lelkiismeret is tiszta.

Az [origo] különböző szakmákban elérhető fizetésekről szóló sorozatának első részében a takarítónők, a második részben a bébiszitterek, harmadik részében a taxisok fizetését vizsgáltuk meg.