Miből áll az ajánlólevél, filozófia mellé politológiát?

Vágólapra másolva!
Két kérdésre válaszolt szakértőnk.
Vágólapra másolva!

Ajánlólevél: miből áll?

Azért keresem fel SOS jelzővel ellátott levelemmel, mert munkahelyemről felállítottak személyi okokból. Az ügyfél akinek az ügyeit kellett irányítanom, nagyon elégedett volt a munkámmal és sajnálja a távozásomat.
Ez az ügyfél felajánlotta, hogy egy ajánlólevelet ad nekem, ha én azt megírom, mert neki nincs ideje ezt megtenni, de természetesen belejavítani bele fog.

A kérésem az volna, hogy néhány ajánlólevél mintát juttasson el nekem, ami alapján megtudom a formai követelményeket, esetleg néhány szófordulatot.
Az idő sajnos szorít, mert munkát kell keresnem, ill. az ügyfél ajánlata sem tart örökké, ha nem reagálok rá.


Lehet, hogy már későn kapja a válaszomat, és már saját maga is kellően tájékozott a témában.
Röviden: az ajánlólevélben szerepeljen az, hogy
meddig dolgoztunk együtt;
mi volt a felelősségi körünk a munkánk során;
hogyan láttuk el a munkánkat;
miért tart megfelelőnek az állás betöltésére.

Filozófia mellé politológiát?

Egy vidéki egyetem negyedéves filozófia szakos hallgatója vagyok, nagyon szeretem, amit tanulok, és szívem szerint ezzel foglalkoznék egész életemben. A probléma azonban az, hogy Magyarországon nagyon nehéz filozófia bölcsész diplomával úgy elhelyezkedni, hogy az ember ezzel foglalkozzon tovább.

Nem szeretnék középiskolában tanítani, mert nincs elég türelmem hozzá, és azt hiszem kevés a kihívás. Ahhoz, hogy egyetemen taníthassak meg kellene csinálnom a doktori képzést, ezt meg is fogom probálni. Azon gondolkodom, hogy el kellene végeznem még egy szakot, hátha így nagyobb eséllyel indulnék neki az "életnek".

A kérdésem az lenne, hogy Ön szerint érdemes-e politológia diplomát is szereznem. Megosszam az erőmet két szak között, vagy összpontosítsak egyre? Tudom nehéz így választ adni, hiszen nem ismer engem, sem a képességeimet, de okosan szeretnék dönteni.

Szerintem is nagyon izgalmas a politológia, a mindennapok társadalmi eseményei közötti eligazodást nagymértékben segíti, és elfogadom, hogy filozófiai érdeklődéséhez legközelebb a politológia áll, de gondolja, hogy több lehetőséget nyújt a mai magyar társadalom a politológusoknak, mint a filozófusoknak? Könnyebb elhelyezkedni politológusként, mint filozófusként? Mit gondol, a végzett politilógusok hány százaléka van alkalmazásban politológusi pozícióban?

De szerintem is nagyon érdekes, izgalmas intellektuális élményt jelentene, ha mindkét szakon folytatná a tanulmányait.

Mindazonáltal én úgy gondolom, hogy ha filozófusként, és nem középisklolai filozófia tanárként akarja kiteljesíteni önmagát, akkor az egyetlen járható út a PhD és a lehető legtöbb tudományos ösztöndíjra való pályázás Európa egyetemeire, a tudományos fokozatok megszerzése, sok-sok olvasás, elmélyült kutakodás és publikációk hosszú-hosszú sora. Ehhez képest a politológia szűkebb mozgásteret jelentene, de a világért sem szeretném lebeszélni, csak "filozofálgatásra" szeretném késztetni.