Állásinterjú időzítése: akiknek jobbak az esélyeik

Vágólapra másolva!
Aki egy állásinterjún az utolsók között kerül sorra, jobb megítélés alá esik mint a hasonló teljesítményt nyújtó, de korábban próbálkozó versenytárs, állapította meg egy holland egyetemi kutató. Magyar szakértők elmondták, több tényezőtől függ a jó időzítés. Általában elsőként vagy a végén jó bemenni, ám profi interjúztató esetén szinte mindegy.
Vágólapra másolva!

Wändi Bruine de Bruin, a Carnegie Mellon University és az Eindhoveni Egyetem tanára az Eurovíziós Dalfesztivál és különböző műkorcsolya-versenyek pontozásait hasonlította össze. Arra a következtetésre jutott, hogy az utolsók között indulók átlagban magasabb pontszámokat kaptak produkciójukért, mint az elején sorra kerülő versenyzők. Akkor is így történt, amikor minden egyes induló után pontszámot kellett adniuk és akkor is amikor a verseny végeztével minden résztvevő dalának-kűrjének meghallgatása-megnézése után kellett értékelniük a teljesítményt.

Az újdonságélmény magasabb pontokat hoz

A döntéstudománnyal - egy viszonylag fiatal tudományággal - foglalkozó kutatónő a produkciójukat a verseny második felében bemutatók jobb eredményét arra a pszichológiai jelenségre vezette vissza, hogy a zsűri összehasonlítási alapot keres, melyhez az elején sorra kerülők szolgáltatják a mintát. Ha a végén következők valami újat produkálnak a versenytársakhoz képest, akkor az jobb megítélés alá esik, az "újdonságélmény" nyomot hagy a zsűriben.

Válasszuk a későbbi időpontot?

De Bruin szerint ez az állásinterjúra és az iskolai vizsgára is rávetíthető: minél később kerülünk sorra a kiválasztás során vagy a szóbeli vizsgán, annál nagyobb esélyünk lesz, hogy egy hasonló képességű pályázóhoz képest jobb megítélést kapjunk. Éppen ezért azt javasolja a kutató, ha két időpontot kapunk egy állásinterjúra, válasszuk a későbbit, több esélyünk lesz.
Más szakértők azonban arra hívják fel a figyelmet, a végén sorra kerülőknél a negatív tényezők is sokkal nagyobb súllyal esnek a latba.

A karriertanácsadó szerint az elején vagy a végén menjünk be

Juhos Andrea karriertanácsadó, a DBM Magyarország ügyvezető partnere szerint a később sorra kerülő pályázóra jobban emlékeznek a kiválasztást végzők. Előfordul ugyanis, hogy a HR-esek egy nap nyolc jelentkezőt hallgatnak meg, és ebben az esetben a nap közepén produkálók kisebb nyomot hagynak a szakemberekben. Éppen ezért azt tanácsolja a HR-eseknek, négynél több jelöltet ne hívjanak be egy nap.

A karriertanácsadó az információbefogadásra egy kommunikációs elméletet is felhozott példaként: a hallgató általában a legelőször és a legvégén hallottakra emlékszik a legjobban. Ha lehet befolyásolni a pályázók meghallgatásának sorrendjét, célszerű először vagy a vége felé bemenni.