Munkavállalói dilemma: meddig maradjak?

Vágólapra másolva!
Egy nemrégiben megjelent nemzetközi felmérés szerint egy dolgozónak átlagosan tizenhárom évet kell eltölteni egy vállalatnál teljesítménye csúcsának eléréséhez. Magyar karriertanácsadók szerint a hazai céges valóság más. Kevesebb kell a csúcsra éréshez és a dolgozók gyorsabban váltanak. Ám találtunk olyan céget, ahol más a gyakorlat.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) tizenhárom országban készített felmérésében a készítők az 1992 és 2002 közötti adatokat összegezték. A kutatásból kiderül: 13,6 év az ideális alkalmazási hossz egy munkahelyen, a munkavállalók ugyanannál a cégnél ennyi idő alatt érik el teljesítményük csúcsát.

Az általunk megkérdezett karrier-tanácsadók - köztük Cservenyák Tamás és Gerlei Béla - azonban nem értenek ezzel egyet. "Ennyi idő egyáltalán nem szükséges ehhez" - mondták el és hozzátették: ilyen hosszú alkalmazással egyébként is csak ritkán találkozhatunk a Magyarországon lévő vállalatok esetében - a munkavállalók általában nem maradnak ennyi ideig egy cégnél, és a vállalatokra sem jellemző, hogy ilyen hosszú távon alkalmaznák őket.

Sokan tíz évnél régebben vannak a Kürtnél

Persze vannak kivételek. A számítógépes adatmentéssel és informatikai tanácsadással foglalkozó Kürt Rt.-nél például számos olyan dolgozó van, aki - bár más és más pozícióban, de - már több mint tíz éve van a cégnél. "Esetükben különösen fontos, hogy megtartsuk a munkatársakat - ameddig csak lehetséges" - mondta el Kmetty József vezérigazgató. "Az általunk kínált speciális szolgáltatás átfogó megismertetése ugyanis rendkívül hosszú időt vesz igénybe, és ami még fontosabb: az ismeretek átadása egy esetleges felmondás után elég nehézkes. Az adatmentés technikáinak tökéletesítése és fejlesztése folyamatosan zajlik, szinte havonta jelennek meg az újabb módszerek, melyek gyors elsajátítása biztos alapok nélkül szinte lehetetlen. Még az értékesítőknek is legalább három év szükséges ahhoz, hogy kielégítő eredményeket érjenek el. A "normál" szolgáltatást értékesítő saleseseknek ehhez 1-1,5 év szükséges" - magyarázta a vezérigazgató.

Rugalmatlanság vagy hűség?

A karriertanácsadók azonban figyelmeztetnek: nem biztos, hogy a munkavállaló számára az a legjobb, ha egy cégnél tíz-tizenöt évet tölt el. Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy esetleges elbocsátása után a kiválasztás során két lépés hátránnyal indul a többi jelölttel szemben.

A legtöbb vállalat ilyen esetben ugyanis megkérdőjelezi a jelölt flexibilitását csakúgy, mint az alkalmazkodási képességét - és e két tulajdonság napjainkban a legtöbb pozíció betöltéséhez szükséges. Legalábbis ha nem tudnak elég meggyőzőek lenni a tekintetben, hogy munkaköröket, feladatokat azért váltottak idő közben, mert a céges változásokhoz alkalmazkodtak. Ugyanakkor a szakértők a gyakori váltást sem javasolják - mivel a túl sokat ugrálók esetében - a szintén alapvető elvárásnak számító - kitartás hiánya merül fel a cégekben.
Arról, hogy hány maximum hány évig dolgozzunk egy cégnél, nem igazán tudtak mit mondani a szakértők. Cservenyák Tamás, a Váltani kell!? című könyv szerzője szerint minimum 3-5 évet érdemes valahol eltölteni - de ez függ a pozíciótól, a cégtől, számos körülménytől.

A munkahelyváltással kapcsolatban Gerlei Béla, a Karrier Intézet vezetője mondja, legalább két-három évente ajánlott átgondolni a váltást. "Ami történhet akár cégen belül is, sőt, célszerű először a cégen belüli lehetőségeket kipuhatolni" - tanácsolja.

Cservenyák Tamás szerint pedig legalább 6-8 évente érdemes minden munkavállalónak munkahelyet változtatni, vagy a cégen belül egy másik területen kipróbálnia magát

Célszerű először cégen belül mozogni

A váltást egyébként - a ledolgozott évek számától függetlenül - abban az esetben ajánlott mindenképp megfontolni, ha a dolgozó úgy érzi: nem fejlődik a várt mértékben, unalmassá vált számára a munka, konfliktusba került a kollégákkal, vagy ha más munkahelyen jobbak a feltételek.

"Mivel sokkal egyszerűbb ismerős környezetben érvényesülni, a váltáson gondolkodók először nézzenek körül a vállalaton belül. Beszéljenek vezetőjükkel a problémáikról, megváltozott elvárásaikról. Kérdezzék meg, hogy új igényeik teljesíthetőek-e, a problémákat meg tudják-e oldani. Akkor érdemes belekezdeni az álláskeresésbe, ha ezekre a válasz kategorikus elutasítás" - jegyezte meg Cservenyák Tamás.

Oroszi Babett