A hozzáállás és a kapcsolatok döntenek a karrierről

Vágólapra másolva!
Különböző felmérések rámutattak: a dolgozók többségét nem a szakmai hibák miatt bocsátják el. Az ok sokszor inkább a kolléga csapatba való sikertelen beilleszkedése, a vezetőkkel való rossz viszonya, a munkához való nem megfelelő hozzáállása. A buktatókról és azok elkerüléséről Dr. Petuhov Erzsébet karriertanácsadót kérdeztük.
Vágólapra másolva!

A munkavállalók nagy része stabil munkahelyre vágyik. Szeretné magát több évre bebiztosítani aktuális álláshelyén. Nekik nem árt tudni: mindehhez nem elegendő a feladatok maradéktalan elvégzése. Számos íratlan szabályt is be kell betartani.

Tisztázni kell az elvárásokat

A hosszú távon gondolkodóknak az elvárások részletes feltérképezésével érdemes kezdeni a munkavállalást. Tanácsos leülni a vezetővel és tisztázni mindent. Ennek hiányában könnyen előfordulhat: bár a dolgozó úgy érzi, ő mindent megtett állása megtartása érdekében, mégis megkapja felmondólevelét a próbaidő lejártával.

Figyelni, figyelni, figyelni

Ezt követően ajánlott a csendes megfigyelő bőrébe bújni néhány hétig. Így lehet a legkönnyebben felderíteni, ki milyen szerepet tölt be a csapatban: kik a hangadók, kik a befolyásoló tényezők, ki a csapat vezetője. Ezek után pedig ajánlott felvenni azokkal a kapcsolatot, akikkel kapcsolatban kiderült: szavuk, véleményük befolyással van, illetve lehet a vezető döntéseire.

Kerülje a véleménynyilvánítást

A stabil munkahely feltétele a munkatársakkal való jó viszony kialakítása és megtartása. Ehhez kezdetben be kell kapcsolódni a reggeli kávézásokba, a folyosói beszélgetésekbe. Nem hangadóként, hanem egyenrangú partnerként.
A megtartáshoz pedig ajánlott kerülni a komolyabb konfliktusokat. Ha mégis bekövetkezik egy nagyobb vita, akkor pedig azt tanácsos négyszemközt, nyugodt hangnemben és kompromisszumkészen lezárni.

Nem érdemes pletykálkodni

A jó viszony érdekében ildomos kerülni a kollégákról-vezetőkről alkotott negatív véleményének hangoztatását, illetve a félinformációk továbbadását is. A pletykálkodás és a rossz vélemény csak kevés esetben marad titokban - különösen egy munkahelyi környezetben.

Jó kapcsolat a vezetővel

Nemcsak a munkatársakkal, a vezetőkkel is ajánlott jóban lenni. Velük szemben az udvarias, tiszteletteljes magatartás ajánlott. A túlzott kedveskedés kerülendő, visszatetszést kelthet.

Az önérvényesítéssel vigyázni kell

Hasonló a helyzet az önérvényesítéssel is. Ha a vezetés nem tűri el a markáns ellenvéleményt, akkor az önérvényesítő magatartás kárára lehet a dolgozónak. Ha azonban olyan környezetbe kerülünk, ahol érték az egyéni igények kifejezése, az asszertív, önérvényesítő magatartás előnynek számít.

Ne akarja megváltoztatni a szabályokat

Minden cégnek megvannak a maga íratlan szabályai, hogy mit lehet megtenni és mit nem. Például van, ahol elnézik a reggeli öt-tíz perc késést, míg máshol ez különböző szankciókat von maga után. Mindezekhez igazodni kell és nem megváltoztatni őket. Természetesen nem tanácsos rászokni a késésre, még akkor sem, ha ez megengedett. Ugyanakkor nem érdemes a kollégák szemére hányni azt sem, ha nem időben érkeznek.

Legyen lelkes, megbízható, érdeklődő

Nehezen válik meg a munkaadó azoktól a dolgozóktól, akik lelkesek, megbízhatóak, érdeklődnek a cég sikerei iránt. Akik nemcsak saját érdekeiket tartják szem előtt, hanem a vállalatét is. Ugyanakkor nem érdemes túlzásokba esni. Nem kell például az utolsó pillanatban lemondani egy régóta tervezett nyaralást, mert a cég érdekei úgy kívánják. Tanácsosabb megoldani a helyettesítést.

Stabilizálhatja a pozíciót, ha a munkavállalónak a cégen belül több területre van rálátása, számos részlegen kipróbálta magát.

Oroszi Babett