Kiábrándító helyzetben vannak a munkaképes fiatalok

Vágólapra másolva!
Bár a foglalkoztatottak száma nőtt, a munkanélküliségi ráta pedig alig emelkedett, a fiatalok helyzete tovább romlott a munkaerőpiacon.
Vágólapra másolva!

2012. február-áprilisban 3,811 millió volt a foglalkoztatottak létszáma, ez 52 ezerrel, 14 százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakában mért adatot - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal szerda reggel közzétett jelentéséből.

A 15-64 éves korosztályban 3,776 millió foglalkoztatottat regisztrált a KSH, ami 48 ezres javulást jelent - derül ki szerdai adatokból. A foglalkoztatottsági ráta ebben a korcsoportban így 56,1 százalékra, azaz 1,1 százalékponttal emelkedett éves szinten. A 15-24 évesek között a foglalkoztatottak aránya lényegében megegyezett az egy évvel korábbival, 17,5 százalék volt.

A vizsgált időszakban a munkanélküliek létszáma 496 ezer fő volt, ami 11,5 százalékos munkanélküliségi rátát jelent. Ez ugyan 0,1 százalékpontos emelkedés éves összevetésben, mivel azonban a növekedés hibahatáron belüli, mondhatni megegyezik a tavalyi adattal. A foglalkoztatottsági adatokhoz hasonlóan a munkanélküliségi számok is a fiatalok korosztályában a legrosszabbak, a 27,3 százalékos munkanélküliségi rátájuk 1,4 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál.