Újra a Pepsi vezetője a legbefolyásosabb női cégvezető

Vágólapra másolva!
Napjainkban egyre több nő ülhet be a világcégek vezetői székébe - derül ki a Financial Times felméréséből. Már második éve a PepsciCo indiai származású üzletasszonya áll a lista élén, a top 50-ben pedig egyre több a kínai üzletasszony.
Vágólapra másolva!

Napjaikban egyre többször vezetik nők a világgazdaságban is jelentős szerepet játszó cégeket - derül ki a Financial Times Nők a csúcson elnevezésű felméréséből. Átlépve az akadályokon, egyre többen jutnak el a kulcspozíciókig, ami már önmagában is ünneplésre méltó. Egyúttal lökést adhat a lányok és nők millióinak, hogy lássák magukat, mint a jövő vezető üzletasszonyait.

A felmérés készítői arra számítanak, hogy több nőt bátoríthatnak arra, hogy kerekedjenek felük szakmájuk kihívásain. A jól teljesítő nők eredményeit elemezve arra jutottak, hogy azok hozzájárulnak a cég vezetőségének fejlesztéséhez is; "ha ez azt jelenti, hogy egyre több cég fogja learatni a nemi sokszínűségből adódó előnyöket, az több mint jó" - vélik.

A Financial Times top 50-es listája a világcégek női vezetőiről olyan időben készült, amikor még mindig férfiuralom van a cégek vezető pozícióiban. Arról pedig heves vita folyik, hogy hogyan lehetne növelni a nők arányát - kvótákon, jogi szabályozásokon, vagy az enyhe nyomásgyakorláson keresztül.

Megjelentek a kihívók

A listán már második éve Indra Nooyi, a PepsiCo indiai származású vezérigazgatója áll az első helyen, akit Anrea Jung, az Avon vezetője követ. Harmadik helyen Güler Sabanci, a Sabanci csoport vezetője áll, Irene Rosenfeld, a Kraft Foods vezetője előtt (Rosenfeld a Forbes legfrissebb listája szerint a második legnagyobb hatalmú asszony a világon).

Mind a négyen azonban erős kihívókkal találhatják magukat szemben. Reflektorfényben van a nők egy maroknyi csoportja, akik még nem rég óta vezérigazgatók cégüknél. Köztük van Ursula Burns a Xerox, Ellen Kullman a DuPont és Chanda Kochhar, az ICICI vezetője.

Kína növekedését tükrözi a rangsor is, így a listán helyet kap Dong Mingzhu a Gree Electric és Cheung Yan a Nine Dragon Paper vezetője. Először szerepel a listában a leggazdagabb kínai nő, Wu Yaun a Longfor Propertiestől.