Napi 150 ezres fizetés - mit csinál az interim manager?

Vágólapra másolva!
Napidíjuk 70 és 180 ezer forint között mozog, a legjobbaké 220 ezer is meglehet. Olyan átmeneti vezetők ők, akik néhány hónap alatt "rendbe teszik" a megbízó céget: válságot kezelnek, új rendszereket építenek fel, növekedési pályára állítják a vállalatot. Aztán a megbízás leteltével - mint egy vándormadár - továbbállnak egy következő projektre, egy teljesen más cég felsővezetőjeként. Hogy kik is ők? Az interim managerek.
Vágólapra másolva!

A becslések szerint itthon legfeljebb 2500-3000 fő foglalkozhat interim managementtel. A skála széles, hiszen a területre szakosodott tanácsadó cégeknél regisztrált szakemberek mellett az egyéni tanácsadók is színesítik a kínálatot.

Ha átszervezésről van szó

Az interim managerek feladata változatos. Van, amikor egy vállalat egyik országból másikba átszervezése felett bábáskodnak - máskor a hazai cég HR-struktúrájának teljes átszervezése vagy épp egy vállalatirányítási rendszer bevezetése a feladatuk. Emellett arra is volt már példa, hogy egy hazai nagyvállalat feltöltődés céljával szabadságra vonuló vezérigazgatójának egyéves helyettesítésére kért átmeneti vezetőt. A szokásos női vezetői arányokhoz képest (10-15 százalék) az interim managerek között 5-10 százalékkal több a hölgy. Valószínűleg azért, mert a speciális helyzetekben szükséges, intuitív készségeik erősebbek, és ennek az interim területen nagyobb tere lehet.

Könyvvizsgálóból interim manager

Szeleczky Zsuzsa közgazdász, könyvvizsgáló, 2003-ban az elsők között kezdett el interim menedzsmenttel foglalkozni - mára teljesen létformájává vált. A lehetőséget az élet hozta. "Abban az időszakban már több mint 10 éve dolgoztam az akkori munkahelyemen. Régóta fontolgattam a váltást. Emellett kedvezőtlen folyamatok indultak el, és egyre inkább úgy látszott, hogy szervezetileg és szakemberként nem férek már bele a cég koncepciójába. Így aztán én léptem előbb, felmondtam - és bár legalább féléves munkanélküli periódusra számítottam, hamar rátaláltam az első, már interim management feladatra."

A szakember nagyon megszerette ezt a speciális vezetői életformát. "Ez a megszokott menedzseri tevékenységekhez képest egész más típusú életvitelt, munkastílust és feladatmegoldó készséget igényel. Nincs két egyforma munkanapom - feleli kérdésünkre. Az életforma vonzereje épp a változatosság, hiszen minden új projekt "igazi mélyvíz."

Nem érdekli a pozícióharc

Az interim manager új színt, mentalitást visz a cég életébe, speciális helyzete lévén. Tudja ugyanis, hogy munkája meghatározott ideig tart, nem törekszik cégen belüli pozícióharcra. Objektív szemlélőként jobban rálát a "körön belül" lévők helyzetére. "Külön érdekessé teszi a feladatot, hogy egyszerre kell tudni kialakítani jó kapcsolatokat és kissé távolságtartón is kell viselkedni, hiszen az interim manager a megbízatás letelte után biztosan távozik a cégtől." Zsuzsa kedveli munkájában az eredményorientáltságot és a feladatcentrikusságot is. Egy-egy projekt lezárása után jöhet a jól megérdemelt, nemritkán több hónapos pihenés - egészen a következő megmérettetésig.

Kinek nem való ez a szakma?

Szeleczky Zsuzsa szerint az előnyök dacára egyáltalán nem minden vezetőnek való az interim management. Hogy kik ne próbálják meg? "Aki szeret kiszámíthatóan, havonta fizetést kapni, nem szereti a változatosságot, nem tud viszonylag rövid idő leforgása alatt több emberrel jó szakmai együttműködést kialakítani. Aki az új rendszerek létrehozása helyett inkább a már bejáratottak működéséhez tenne hozzá, annak nem való az interim management. És annak sem, aki nem tud mit kezdeni a két megbízás közötti akár több hónapos szabadsággal."

Vándormadarak ők

"Bár több interim managernek is ajánlott már a megbízó cég végleges státuszt, a többség nem fogadta el. Őket ugyanis éppen a változatos kihívások vonzzák. Nagy a belső hajtóerejük, szeretnek a nulláról építkezni, új rendszereket létrehozni"- teszi hozzá Tóth Tamás, az Interim Management Resourcing Ltd. ügyvezető partnere. A cég és a Budapest Business Journal frissen közzétett, közös kutatása szerint az FMCG (háztartási cikkeket gyártó cégek) szektor és a gyártás területén veszik igénybe leggyakrabban interim managerek közreműködését. (A szolgáltatást választók 26 és 24 százaléka is ebből a körből kerül ki.) Bár a szakma 2003-as magyarországi megjelenésekor túlnyomó többségben volt a 45 év felettiek (31 százalékuk most is 50 és 60 év között mozog), tekintettel a projektek nagy szakmaitapasztalat-igényére, már a fiatalabbak is megjelentek. Igaz, egyelőre csupán az interimek 8 százaléka kerül ki a 30-35 évesek köréből. A szakmában egyébként felbecsülhetetlen a személyes kapcsolati tőke jelentősége. Az interim managerek 65 százaléka személyes kapcsolatrendszerén keresztül jut megbízáshoz. Közvetítő cégen keresztül további 35 százalékuk kapott megbízást.

Takács Gabriella