Kinek éri meg MBA-diplomát szerezni?

Vágólapra másolva!
Már két napja sem maradt annak, aki a szeptembert egyetemen, főiskolán szeretné kezdeni. Most kell jelentkeznie annak is, aki a magyar oktatási rendszerben MBA (Master of Business Administration) tanulmányokat akar kezdeni mesterszakon. Persze MBA-hez nem csupán mesterszakon át, és nemcsak Magyarországon vezet út. Milyen haszna van ezeknek a képzéseknek? Mennyibe kerülnek és kinek éri meg?
Vágólapra másolva!

Müller Helga (37) üzletfejlesztési vezető a KPMG-BME Akadémia közép- és felsővezetőket képző intézetében. 2010-ben végezte el a gödöllői Szent István Egyetem pénzügyi MBA képzését. Állítja, megérte az idő és az energia befektetése - a képzés során tanultakat azóta is hasznosítja. Helga informatika szakos tanári végzettségű, korábban is oktatással foglalkozó vállalkozásoknál dolgozott. "A tanári diploma nem az üzleti élet és a vezetés kihívásaira készített fel, ennek következtében voltak olyan hiányosságaim, amelyeket feltétlenül pótolnom kellett. Az MBA képzésen való részvétel rengeteget segített ebben is."

Müller Helga az MBA-képzések egyik kézzelfogható előnyének a vezetői látókör bővülését is elősegítő tantárgyakat tartja. "Hasznos volt a vezetők vagy a hamarosan vezetővé válók számára, hogy a képzésen közelebbi betekintést nyerhettek a vállalati szféra több szegmensébe is. Foglalkoztunk az előadásokon a pénzügy mellett például HR-rel, PR-rel és brand managementtel is."

Esettanulmányokat oldottak meg

Az MBA másik kulcsfontosságú mozzanata, amely kiemeli a többi képzésforma közül, az a rengeteg esettanulmány - mégpedig a napi vállalati életből merített példákkal és a felmerülő problémák kreatív megoldásával. "A képzés alatt többször is kaptunk feladatként olyan, éppen napirenden lévő, vállalati problémákat, amelyekre 3 fős csapatokban kellett megoldást találnunk. Gyakran a csoport valamelyik tagjának céges életéből merített példával dolgoztunk. Mivel a képzési időszak egy része épp a gazdasági válság kirobbanásának idejére esett, az akkor aktuális példákat azonnal együtt elemeztük ki az előadásokon, levonva belőlük a legfontosabb gazdasági-szakmai és vezetői tanulságokat."

1 millió forint is lehet egy magyarországi félév

Magyarországon jelenleg hét felsőoktatási intézményben vehetnek részt a hallgatók MBA képzésen (lásd táblázatunkat), a már említett Szent István Egyetemen nem mesterszak, hanem szakirányú továbbképzés keretében oktatnak. A többségében inkább költségtérítéses képzés legkedvezőbb árkategóriájú féléves tandíja pillanatnyilag a Miskolci Egyetemen érhető el, a tandíj itt mindössze 135 ezer forint egy félévre. A legmélyebben a Budapesti Corvinus Egyetem leendő levelezős hallgatóinak kell majd a zsebükbe nyúlniuk: ők 1 millió forintot fizetnek majd, de van még a képzéslistán félévente 660 ezer, 400 ezer és 290 ezer forintos képzés is. A borsosabb féléves tandíjakat többségében az indokolja, hogy a képzések mindvégig angol nyelven folynak. A nyugat-európai kurzusokon a tandíj ennek a többszöröse. Jó hír a tanulni vágyóknak: bevett gyakorlat, hogy az arra érdemesnek tartott, ambiciózus vezetők esetében a képzés költségeit a cég állja.

Mindenesetre nem lehet már sokáig halogatni a jelentkezést: a magyarországi egyetemek MBA mesterképzéseire a felvételi jelentkezések határideje 2011. február 15-e.

MBA - amilyen helyzetben javasolt
- Minimum 5 év szakmai tapasztalat
- Releváns vezetői tapasztalat vagy kinevezésre várva
- Vezetői ismeretek további bővítése, szakmai kapcsolatépítés más menedzserekkel
- Karrier építése, munkahelyváltás előkészítése

MBA - akinek nem javasolt
- Vezetői ambíciókkal nem rendelkezőknek
- Egyáltalán nem vagy kevésbé piacképes diploma feljavítását szándékozóknak
- Angolul nem tudóknak
- Pályakezdőknek, munkaerőpiacra kilépést halogató pályakezdő diplomásoknak



IntézményKépzés nyelveMunkarendA képzés féléves díjaKépzés ideje (félévben)
Budapesti Corvinus EgyetemangolnappaliK* - 760 000 Ft4
Budapesti Corvinus EgyetemangollevelezőK - 1 millió Ft4
Budapesti Műszaki EgyetemmagyarlevelezőK - 610 ezer Ft4
Debreceni Egyetem angol nappaliK - 660 ezer Ft4
Debreceni Egyetem magyarlevelezőÁllamilag támogatott4
Miskolci Egyetem magyarnappaliK - 135 ezer Ft4
Miskolci Egyetem magyarlevelezőK - 135 ezer Ft4
Miskolci Egyetem magyarnappaliÁllamilag támogatott4
Pannon Egyetem magyar levelezőÁllamilag támogatott4
Pannon Egyetem magyar levelezőK - 180 ezer Ft4
Pécsi Tudományegyetem magyar levelező K - 400 ezer Ft4
Szegedi Tudományegyetemmagyar levelező K - 290 ezer Ft4


*K - költségtérítéses képzés. Államilag támogatott esetén nincs képzési díj.

Takács Gabriella