Kislexikon

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Ballada
A középkorban kialakult epikai-lírai műfaj. Elnevezése feltehetően középkori eredetű. A magyar nép körében előforduló elnevezései: hosszú ének, történetes ének, keserves ének.

Boldogasszony ágya
Gyermekágy, az az ágy, amelyben a gyermekágyas asszony és többnyire újszülöttje tartózkodik ebben az időszakban. Jelenti egyben a szülés utáni néhány hetes időtartamot is.

Hejgetés, urálás
A moldvai magyar falvak óév-búcsúztató, köszöntő szokása, nevét a regösének refrénjével szokták kapcsolatba hozni. Szereplői a falu legényei, köztük a hégető vagy uráló, aki a szöveget mondja, egy dobos, aki adományokat gyűjt, egy furulyás és egy ostoros. Esetleg csengettyű és kereplő is szerepel az együttesben.

Koma
Olyan férfi vagy nő barát, aki egy másik férfival vagy nővel általában valamilyen rítus folytán meghatározott közeli viszonyba kerül. A koma sohasem rokon, de a komaság gyakran a rokonoknál személyesebb, közelebbi kapcsolatot jelent.

Komatálküldés
Elsősorban egynemű, ritkán különnemű fiatalok barátságkötésének megpecsételése ajándékcserével. Egyéb elnevezései komálás, mátkálás, vésározás. E kötelék a fiatalok későbbi életében más társadalmi kapcsolatok alapjául is szolgálhat.

Korozsma
Öltözet, amelyet a csecsemő keresztszüleitől kapott. Szerényebb formában a gyermek neme szerinti kisfőkötő, kalap, vagy más ruhácska is lehetett.

Mátka
Valószínűleg a délszláv anya, matka főnév átvétele, de a magyar nyelvben sohasem anyát, hanem kiválasztott kedvest, barátot, közelálló személyt jelent. A mátka a Dél-Dunántúlon és a palócoknál a lánypajtások közül kiválasztatott bizalmas legjobb barátnő.

Mátkáló vasárnap
Fehérvasárnap. A húsvét után következő vasárnap. A korai kereszténységben a nagyszombaton keresztelt katekumenek ekkor vetették le a kereszteléskor felvett fehér ruhájukat. Ebből az alkalomból keresztszüleik megvendégelték, megajándékozták őket. A magyar parasztság e naphoz fűződő szokásai részben e korai keresztény szokásra utalnak.

Népköltészet
A folklorisztika kategóriája, esztétikai és folklorisztikai értelemben egyaránt a nép költészete. Általánosságra törekvő definíciói rendszerint hangsúlyozzák, hogy szóbeli és kollektív, valamint hogy etnikus és tradicionális jellegű.

Szájhagyomány
A szóban továbbadott alkotások összessége, egyáltalán, a szóbeliség keretében létrejövő alkotások összessége. Szélesebb kategória, mint a népköltészet, mivel a népköltészetben nem csupán szóbeli alkotások találhatók, a szájhagyományban viszont nem költészeti termékek is előfordulnak.