Hivatalos képeken az új Skoda Superb

Vágólapra másolva!
A 2008-as Genfi Autószalonon esedékes bemutatója előtt, a nevadai sivatagban tesztelték a Skoda Superb új generációját. A csehek zászlóshajója elsősorban a Ford Mondeónak és az új Opel Vectrának lehet komoly kihívója.
Vágólapra másolva!

A nevadai Halál-völgyében zajló tesztelésen a sajtó képviselői is részt vehettek, és a Skoda még hivatalos fotókat is rendelkezésükre bocsátott az enyhén álcázott autókról. A csehek az utolsó simításokat végzik el az autó beállításain, hogy Genfben már a szériaérett változatot mutathassák be. Nem meglepő módon a fejlesztésben óriásit segített a Volkswagen, a padlólemez például ismét a Passatból jön. Tavasszal először a modell lépcsős hátú változata jelenik meg, de ezt egy évvel később követi a kombi. A csehek tervbe vettek egy Superb alapú egyterűt és egy szabadidő-autót is, ami a Yeti nagytestvére lehetne.

A sivatagban tesztelt két prototípusban a jelenlegi Octaviához is megrendelhető 1,8 literes, 160 lóerős turbómotor dolgozott, de várhatóan a kocsi egy gyengébb, 140 lóerős 1,4-es TSI-vel és egy erősebb, 1,8 literes 200 lóerős TSI motorral is kapható lesz. Sőt, a Skoda már teszteli a 3,6 literes, V6-os motorral felszerelt négykerék-meghajtású Superbet, melynek teljesítménye csak pár lóerővel kevesebb a háromszáznál. A dízelek az adagolófuvókás PD rendszer helyett a csendesebb és simább járást biztosító közös-nyomócsöves technológiával készülnek majd. Hatfokozatú manuális váltóval párosítják a legtöbb motort, opciós lesz az új generációs DSG váltó. Először a VW-csoport autói közül a Superbben mutatkozik be az új, kanyarba bevilágító, AFS nevű xenon fényszóró, Ennél a rendszernél a fénycsóva hossza és szélessége mindig az adott vezetési körülményekhez és a sebességhez igazodik. Szintén újdonság lesz az érintőképernyős, merevlemezzel is rendelkező infotainment rendszer, ami a navigációt is magába foglalja majd.

Míg az előző generációból évente körülbelül 20 ezer fogyott, a csehek ezúttal jóval többet szeretnének eladni a kocsiból. Ebben segíthet, hogy a Skoda állítólag háromszorosára, nagyjából 60 ezerre növeli majd a gyártási kapacitást.

Forrás: [origo]Forrás: [origo]