Vállalkozók a gyorshajtók ellen

Vágólapra másolva!
Május elseje, vagyis a büntetési tételek megemelése óta nem tapasztaltuk, hogy több rendőr mérne sebességet az utak mentén. Sokkal kiélezettebb lehet majd a helyzet, ha megjelennek a "maszekok" is. Utánajártunk, kik traffipaxozhatnak, és eloszlatunk néhány népszerű tévhitet.
Vágólapra másolva!

Forrás: MTI

Vége a monopóliumnak: nem hogy egyenruha, rendőr sem kell a traffipaxozáshoz


Május elsejétől nemcsak a rendőrség, hanem a közutakat kezelő és az úthasználati díjat beszedő, a befizetéseket ellenőrző szervek is jogosultak sebességmérésre, ezt saját megbízottaikon, cégeken vagy egyéni vállalkozókon keresztül gyakorolhatják - újabb, az adóellenőrökhöz mérhetően megbecsült szakma született. Ha teljesíti a feltételeket, holnaptól akár a szomszéd is bemérhet majd minket, amint a kinn hagyott harmincas táblát figyelmen kívül hagyva ötvennel húzunk végig a frissen leaszfaltozott kertvárosi utcánkon. Ez a művelet hatvanezer forintunkba fog kerülni, és sosem jövünk rá, ki lőtt meg, mert a felvétel az adatokkal a rendőrségi adatbázisba kerül, az eljárást is a rendőrség végzi el - a beszállító csak megnyomja a gombot, a befolyt bírság után pedig százalékot kap. Akaratlanul is felvetődik a kérdés, vajon a száguldó polgármesteri autót is lefényképezi-e a tőle függő lelkes sebességmérő.

Nézzük inkább a tényeket. A hónap eleje óta hatályos 18/2008 (IV. 30.) GKM rendelet szabályozza a sebességmérés kiadását a fent említett szerveknek és megbízottaiknak. A rendelet kitér a mérőeszközök által teljesítendő feltételekre is. Tájékozódásunk alapján úgy tűnik, a jelenleg Magyarországon használt sebességmérők közül alig néhány teljesíti a követelményeket: van olyan, amely mozgásban és az út mellett állva is fotózhat, illetve olyan, amely csupán fixen telepíthető. Ezeket összesen két cég forgalmazza nálunk, tehát nagy szeletekre lesz vágható a beszerzési torta, amikor majd a megbízott cégek és a tevékenységben fantáziát látó egyéni vállalkozók megrendelik a berendezéseket. Sőt, van olyan, aki radar- és lézerbemérés elleni készüléket is árul, tehát egy boltba jár majd bemérő és bemért.

Ezt is meg kell tanulni

A vállalkozások számára megállapított tevékenységi körök közül próbáltuk megtalálni azt, amely képzeletbeli egyéni vállalkozónk engedélyén szerepelhet. Nagy fejtörés után a "számítógép-üzemeltetés" maradt, mert "...ebbe a szakágazatba tartozik az ügyfél számítógéprendszerének és/vagy adatfeldolgozó berendezésének helyszíni irányítása, üzemeltetése, valamint az ezeket segítő szolgáltatás." A kiképzésen túl ez bizonyos végzettséget feltételez az egyéni vállalkozó részéről, cég alkalmazottja esetében bizonyára elég lesz egy tanfolyam.



A híradásokban nemrég megjelent, hogy májustól a közterületesek is mérhetnek majd, mint az önkormányzat által megbízott cég. Sanda feltételezésünket - miszerint nagy üzlet lehet ez is - Janocsek Ferenc, a közterület-felügyelet szóvivője korrigálta: a Fővárosi Önkormányzat és a Fővárosi Közterület-felügyelet elsősorban a közterületi rend és tisztaság érdekében látja el feladatait, és mint önkormányzati költségvetési szervet, a végrehajtás során nem a haszonszerzés motiválja, hanem a jogszabályok betartása és betartatása. Szép, de reméljük, a befolyt jutalékot teljes egészében a fővárosi utak karbantartására és felújítására fordítja majd az önkormányzat. Igaz és fontos, hogy a rendszeres mérésnek van visszatartó ereje a szabályszegőkre nézve, mégis látni kell, hogy az autósok legnagyobb része az ésszerűtlen korlátozásokat és az ezekre támaszkodó "pénzbeszedést" tartja megszüntetendőnek.

Forrás: MTI

Nem csak gyorshajtók ellen lesznek bevethetők a vállalkozók, de valószínűleg őket lesz a legkönnyebb lefényképezni


A mérőeszközök alkalmasak a szabálysértések (pl. piroson való áthaladás) rögzítésére, tehát, ha a kezelője lát egy esetet, a felvevőt aktiválva az előző 15-20 másodpercet, vagyis magát a szabálysértést is fel tudja venni. Utáljuk a sofőrt, aki utolsó utániként még áthajt a kereszteződésen, és kapják csak el a kanyarodóból egyenesen kilövőket is, de félő, hogy a könnyebben elcsíphető, ám kisebb veszélyt jelentő vezetőket vadásszák majd, akik hetvennel sietnek haza éjjel, az üres Üllői úton.

A nem rendőri sebességmérő egységek létrehozása terén egyébként még nem indult meg a várt nagy mozgolódás, hiszen a jogszabály sem tér ki minden részletre. A beszerzés készülékenként több millió forintot jelent, erre jönnek a kezelés költségei, tehát sok tényezővel kell számolni a kalkulációban, ami pontos számok (a jutaléki hányad) ismerete nélkül lehetetlen.