Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Másfél milliárd egy totálkárosra tört Maseratiért

maserati
Vágólapra másolva!
Ráadásul nem is egyszer törték össze alaposan, de még így is boldog lesz vele az új gazdája.
Vágólapra másolva!

A klasszikus sport és luxusautókra szakosodott RM Auctions egy igazi ritkaságot bocsát kalapács alá május 10-én egy monacói árverésén. A képen látható piros Maserati versenyautó 1956-ban készült 350S kódnéven egy hathengeres motorral, és a legendás Stirling Moss indult vele még abban az évben a Mille Miglián. Egy fékhiba miatt Moss és navigátora egy fának csapódott a versenyen, ők ugyan sérülés nélkül megúszták, de az autó alaposan összetört.

Masaerati nem küldte vastelepre, ahhoz túl értékes volt, újjáépítették, megnövelték a tengelytávját és együlésesre alakították, mindezt azért, hogy teszteljék benne az új 5,7 literes V8-as motorjukat. Így lett a 350S-ből, egy 450S kódjelű prototípus, amelyet mindössze 10 példány követett. Az első számú autót végül visszahozták a versenysportba, 1957-ben Moss és az ugyancsak legendának számító argentin Juan Manuel Fangio indult vele a Buenos Aires-i 1000 kilométeres versenyen, amit végül váltóhiba miatt feladni kényszerültek. Az autó pechszériája még abban az évben folytatódott, ismét összetörték, ami után már tényleg a Maserati garázsának a mélyére került egészen 1965-ig. Ekkor adták el nem túl jó állapotban, ráadásul motor nélkül.

Egyébként nem csak gyönyörű autókat árvereznek el a Maserati társaságában, hanem versenyrelikviákat is: potom 35 ezer euró körüli összegért hozzá lehet majd jutni Ayrton Senna 1991-es overalljáért, míg a Kimi Raikkönen rajongók egy 2005-ös sisakért küzdhetnek meg. Itt lehet megnézni, a többi tételt Forrás: Cymon Taylor ©2014 Courtesy of RM Auctions/Cymon Taylor ©2014 Courtesy Of Rm Auctions

Az aukciósház közleménye szerint az autót a 80-as években állították helyre, visszakapta a V8-as motorját és ennek örömére 1987-ben ismét indultak vele a Mille Miglián. Azóta állítólag egy légkondicionált helységben pihen, és tökéletes állapotban várja a május 10-ei árverést. A szervezők reményei szerint 4,5-5 millió euró között ütik majd le.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről