Kiderült, hogy nincs is 150 ezres bírság szmogriadó esetén

szmogriadó Autó szmog riadó szennyezett levegő autó kocsi gépkocsi
Budapest, 2017. január 23. Gépjárművek közlekednek a Salkaházi Klára rakparton Budapesten 2017. január 23-án. Tarlós István főpolgármester elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát a fővárosban. A magas szállópor-koncentráció miatt ezen a napon reggel 6 órától Budapest közigazgatási területén tilos azzal a gépjárművel közlekedni, amelynek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód 0; 1; 2; 3; 4, vagy amelyek forgalmi engedélye nem tartalmaz környezetvédelmi osztályt jelölő kódot. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A rendőrség csak a szabálysértési törvény alapján járhat el a szmogriadót megszegő autósokkal szemben, ebben pedig nem szerepel a sokat emlegetett 150 ezres büntetési tétel.
Vágólapra másolva!

A főváros szmogriadóról szóló tájékoztatásainak állandó eleme, hogy a rendeletet megszegő autósok akár 150 ezer forintos bírságot is kaphatnak. De nem világos, hogy mégis mi alapján.

A Vezess.hu megkérdezte a BRFK-t, hogy mi alapján járnak el a rendőrök, ha elkapnak egy szabálysértőt,

a válasz alapján pedig 15–30 ezer forintos bírság szabható ki velük szemben.

"A hatóságunkhoz érkezett megkeresésére válaszul tájékoztatjuk, hogy a helyszínen intézkedő rendőr az arányosság elvét betartva az állampolgárt figyelmeztetheti, helyszíni bírságot szabhat ki, vagy szabálysértési feljelentést tehet.

A 63/2012. (IV. 2.) kormányrendelet 9-es számú melléklete határozza meg a szmogriadó elrendelése esetén alkalmazott bírságok összegét"

– írta a BRFK a Vezess.hu-nak.

A szabálysértési törvény hivatkozott melléklete szerint szmogriadó elrendelése esetén vagy annak megelőzése érdekében bevezetett, a mozgó légszennyező forrás használatára vonatkozó forgalomkorlátozások vagy intézkedések megsértése esetén a helyszíni bírság összege 15 ezer forint, a pénzbírság összege pedig 30 ezer forint lehet.

Szmogriadó alatt Budapest területén tilos azzal a gépjárművel közlekedni, amelynek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód 0; 1; 2; 3; 4, vagy amelyek forgalmi engedélye nem tartalmaz ilyen kódot.