Tíz kis mágnesgolyó volt a hasfájós gyerekben

Vágólapra másolva!
Az apró mágneses alkatrészeket tartalmazó játékok veszélyeire hívták fel angliai gyerekorvosok a szülők figyelmét egy vezető orvosi hetilapban. A kis mágneses tárgyak ugyanis lenyelve súlyos, sebészi beavatkozást igénylő problémát okozhatnak.
Vágólapra másolva!

A The Lancet orvosi hetilapnak írt levelükben Anil Thomas George és Sandeep Motiwale, a nottinghami Queen Orvosi Központ orvosai két közelmúltbeli esetről számolnak be. Az első esetben egy, a hasát fájlaló másfél éves kisgyerekről derült ki, hogy 10 kicsi mágnesgolyót nyelt le. A másodikban pedig egy akut vakbélgyulladás gyanújával kivizsgált nyolcéves fiú középbelében találtak két 2 cm hosszú mágneses csíkot. A mágnesek mindkét esetben gyerekjátékok részei voltak. Mindkét gyereknél enyhe gyomorfájás lépett fel és a további vizsgálatok során derült ki, hogy az egymással összetapadt mágnesdarabok megrekedtek az emésztőrendszerükben.

Egy-egy kisméretű tárgy, amit a kisgyerekek időnként lenyelnek, általában át tud haladni a tápcsatornán, anélkül, hogy bármilyen betegséget vagy belső sérülést okozna. Ám ha kisméretű mágneses tárgyakat nyel le a gyerek, teljesen más a forgatókönyv. Több mágnesdarab egymáshoz kapcsolódhat a bélcsatornában, lágy szöveteket is közrefogva, ami abormális összeköttetések (sipolyok) kialakulásához vezet különböző bélszakaszok között, és szövetelhaláshoz, sőt, akár a bélfal átlyukadásához is vezethet.

Forrás: AFP/Science Photo Library
Forrás: AFP/Science Photo Library

Az említett másfél éves gyereknél a gyomor és a középbél egy szakasza, a nyolcévesnél a középbél utolsó szakasza és a vakbél közt alakult ki több sipoly. Mindkét esetben hasi műtétre volt szükség a mágnesek eltávolításához és a sipolyok megszűntetéséhez. (Fotó a gyerekek beleiben elhelyezkedő mágnesről >>)

A veszély felismerését megnehezíti, hogy a mágneses tárgyak lenyelése után a gyerekek egy darabig általában nem éreznek fájdalmat vagy kényelmetlenséget, ami megnehezíti a szülők számára, hogy felismerjék a veszélyt.

A szerzők különösen aggályosnak tartják, hogy széles körben kaphatók olcsó mágneses játékok, amelyek mágneses alkatrészei könnyen leválnak. A szülőket figyelmeztetni kell a mágnesek lenyelésével járó veszélyekre, amelyek különösen a 3 év alatti gyerekeket érintik, a gyártóknak pedig egyértelműen fel kell tüntetniük a terméken, ha abban mágneses alkatrész található - írják levelükben.

A Magyarországon forgalmazott mágneses játékokon - például építő-, kirakó- és rajzolójátékokon, úti társasjátékokon - egy 2008-as EU-határozat szerint kötelező feltüntetni a következő - vagy ezzel azonos értelmű - figyelmeztetést: "Figyelem! Ez a játék mágnest vagy mágneses alkatrészt tartalmaz. Az emberi test belsejében az egymáshoz vagy más fémtárgyhoz tapadó mágnesek súlyos vagy halálos sérülést okozhatnak. Azonnal kérjen orvosi segítséget a mágnes lenyelése vagy belélegzése esetén!"

***

Cikkajánló

Forrás: Northfoto

iStockPhoto

Forrás: AFP

Tizenkét lépés az egészséges
terhességhez vezető úton

Szextippek várandósan

Sportolás a terhesség alatt



A családtervezéstől a baba megszületéséig (x)

A Születéskönyvben dr. Gasztonyi Zoltán, az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum Családtervezési és Nőgyógyászati Osztályának szakmai vezetője kalauzolja végig az olvasót a családtervezéstől egészen a születésig. A könyv azért készült el, mert a kismamák közül sokan túlzott aggodalommal tekintenek a babavárás időszakára. Bár az interneten ma már elvileg minden információ megtalálható, mégis sok tévhit és félinformáció kering a különféle fórumokon és netes oldalakon.

Aki viszont végigolvassa a könyvet, nem marad tanácstalan a babavárás alatti történésekkel kapcsolatban. A szuleteskonyv.hu honlapon további információk és néhány könyvfejezet is olvasható, és ugyanitt meg is rendelhető a könyv.