A spanyolországi Navarra Egyetem és a Las Palmas de Gran Canaria Egyetem kutatóinak SUN Project elnevezésű, hatéves kutatásában 12 059 önkéntes vett részt, aki a kutatás kezdete előtt, közben, és végül a vizsgálat végén is beszámolt étrendjéről, életviteléről, közérzetéről és betegségeiről.
A kutatás kezdetekor egy résztvevő sem szenvedett depressziótól, hat évvel később 657 diagnosztizált eset volt.
Minden depresszió-diagnózis olyan személyhez kötődött, akinek a transzzsírfogyasztása kiemelkedően magas volt.
A sok transzzsírsavat fogyasztók körében a depresszió kockázata 48 százalékkal volt magasabb azokhoz képest, akik egyáltalán nem fogyasztottak káros zsírsavakat.
Ezzel szemben az olívaolajat, halolajat és egyéb, többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmazó olajokat fogyasztók körében a depresszió kockázata az átlagnál alacsonyabb volt.
A depresszió és az érrendszeri betegségek párban járnak
A kutatás részben választ ad arra, hogy miért több a depressziós az észak-európai országokban a mediterrán diétán élő déli országokkal szemben.
A depressziósok száma világszerte növekszik, ma már 150 millió embert érint a betegség. A hangulatzavarral küzdők számának drámai növekedése a kutatók szerint nagyban magyarázható a táplálkozással: a telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó olajos magvak, növényi olajok és halak helyett egyre népszerűbbek a telített és transzzsírsavakban gazdag gyorséttermi és félkész ételek, valamint a chipsek, a kekszek és a nápolyik.
Ugyanezen ételek a depresszió mellett a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is növelik, így nem csoda, hogy világszerte e két betegség terjed a leggyorsabban - áll a kutatásról kiadott sajtóközleményben. A tanulmány a PLoS ONE tudományos folyóirat legfrissebb számában jelent meg.