A U.S. News & World Report magazin közzétette az idei év legjobb súlycsökkentő étrendjeinek listáját, amely a tudományos szakfolyóiratokban megjelent cikkeken, a kormányzati ajánlásokon és elismert táplálkozástudományi szakemberek tanácsain alapul. A diétás étrendeket felsorakoztató listából 22 szaktekintély, köztük dietetikusok, cukorbetegségre és szívbetegségekre specializálódott orvosok és fogyókúrás szakértők választották ki a legmegfelelőbb étrendmintákat.
Az összesített lista első helyén a DASH-diéta végzett, amelyet eredetileg a vérnyomás táplálkozással történő csökkentésére alkottak meg. Második helyezést ért el a TLC-diéta, amely a fogyás mellett a koleszterinszint csökkentését is célozza.
A teljes kiőrlésű gabonafélékben, zöldségekben, gyümölcsökben és sovány fehérjékben gazdag DASH-diéta a legegészségesebb étrendminta és a legjobb cukorbetegség elleni diéta címet is elnyerte - igaz, utóbbi kategóriában az első helyezést megosztva kapta egy másik, az éhség ellen sovány fehérjéket bevető étrenddel.
A DASH-diétát egy 2008-ban készült tanulmány is méltatta már, amelynek eredménye szerint a 24 éven keresztül megfigyelt közel 90 ezer nő közül azoknál volt a legkisebb a középkorban bekövetkező szívinfarktus és stroke kockázata, akik a DASH-diéta előírásai szerint étkeztek.
A listán szereplő étrendminták között megtalálható még a Weight Watchers, amely a legkönnyebben betartható kategóriában nyert első helyezést. A szívet leginkább védelmező étrend a Dean Ornish módszer lett, amely kategóriákba sorolja az élelmiszereket a legegészségesebbtől a legegészségtelenebbig. A szakemberek elismerően nyilatkoztak még a Mayo Klinika módszeréről, és a Mediterrán-diétáról is.
A nyertes: a DASH-diéta
A DASH-diéta összeállításának eredeti célja a vérnyomás étrendi úton történő csökkentése volt, de az étrend a testsúly csökkentésére is alkalmas. A DASH-diétát zömmel zöldség és gyümölcs alkotja (napi 10 egység), továbbá sovány tejtermékek (napi 2-3 egység) és hal, illetve sovány baromfihús. Jellemző még a teljes kiőrlésű gabonafélék, olajos magvak és hüvelyesek szokásosnál nagyobb mennyiségű fogyasztása, illetve a sóbevitel minimalizálása.