Gyümölcsnapokat, pár napig tartó gyümölcskúrát egész évben tarthatunk, de kivitelezésére legalkalmasabbak a tavasztól késő őszig tartó hónapok, hiszen ilyenkor bőségesebb a kínálat a friss, lédús gyümölcsökből.
A gyümölcskúrával átmenetileg tehermentesítjük, illetve salaktalanítjuk az emésztőrendszert. Ilyenkor megváltozik az étrend tápanyagtartalma és a tápanyagok aránya, és a szervezetbe a szokottnál bőségesebben jut vitamin, ásványi anyag és egészségvédő, betegség megelőző növényi vegyületek (például flavonoidok, likopin).
A gyümölcskúra energiát adó tápanyagokban és nátriumban szegény, viszont gazdag élelmi rostban és folyadékban (vízben). Energiatartalma általában 1000 kcal/nap, vagy ez alatti, és általánosságban kétszer több káliumot tartalmaz, mint nátriumot. A kizárólagos gyümölcsétrend fehérjében szegény, szénhidrátban viszont gazdag.
A gyümölcsök tömegükkel és rosttartalmukkal serkentik a bélmozgásokat. C-, P-vitamin, karotinoid, flavonoid tartalmuk visszérbetegségek kezelésére is alkalmassá teszi őket. A P-vitamin (más néven rutin) a C-vitamin kísérője, védi a C-vitamint az oxidációtól és segíti felszívódását, valamint csökkenti a hajszálerek áteresztőképességét. A gyümölcsök nem, vagy csak elhanyagolható mennyiségű zsírt tartalmaznak.
A gyümölcsétrend a vizelet vegyhatását lúgos irányba tolja el, mert a szokásos étrendnél több alkálifémet tartalmaz (többek között kalciumot, magnéziumot, káliumot) Az egész szervezet sav-bázis egyensúlyában is okozhat eltolódást. Többségük nem növeli az éhségérzetet, sőt megfelelő telítettség érzetet vált ki.
Étkezésenként 30-40 dkg gyümölcs
Az étrend napi körülbelül 1,5 kg gyümölcsből áll. A gyümölcsöket vitamintartalmuk megőrzése érdekében minden esetben friss, nyers állapotban kell fogyasztani, az egy - egy étkezésre fogyasztott mennyiség, körülbelül 30-40 dkg legyen.
A gyümölcskúra egymást követő három, maximum öt napig javasolt. Hosszabb ideig (több hétig) történő alkalmazásakor tápanyaghiány alakul ki szervezetünkben: például aminosavak, és zsírsavak hiánya léphet fel. Egy-egy gyümölcsnap beiktatása ideálisabb megoldás lehet: ilyenkor hetente két - három alkalommal, de nem egymást követő napokon csak gyümölcsöt fogyasztunk.
Milyen esetekben javasolható a gyümölcsnap, illetve a rövid távú gyümölcskúra?
A gyümölcskúra szív- és keringési betegségek, fogyókúra, akut veseszövet gyulladás, lázas állapot, illetve ezzel járó kórképek, reuma, sokízületi gyulladás, köszvény, székrekedés és terhességi toxémia esetén, valamint lúgosító étrendben ajánlott. Betegségek esetén azonban minden esetben ki kell kérni szakember (orvos, dietetikus) tanácsát.
Gyümölcsnapokon többféle gyümölcsöt érdemes fogyasztani, vagy vegyes gyümölcstálat készíteni, egyfajta gyümölcs fogyasztása egyhangúvá teheti az étrendet. Ez alól kivételt képezhet a görögdinnye, melynek egész napos fogyasztása a legtöbb embernek nem okoz gondot és még egészséges is: energia és szénhidráttartalma alacsony, víztartalma magas, valamint előnyös mennyiségű kálium, kalcium, magnézium, cink, B-vitaminok, A-vitamin, béta karotin, flavonoidok és likopin található benne. A 2-es típusú, túlsúlyos cukorbetegek is tarthatnak egy - egy alkalommal "görögdinnye napot" (1,5 kg görögdinnye szénhidráttartalma: 125g).
Példa gyümölcsnapra Étkezésenként változó fajtájú gyümölcs (összesen napi 1,5 kg) I. étrend: 30 dkg alma, 40 dkg görögdinnye, 30 dkg őszibarack, 30 dkg sárgadinnye, 20 dkg körte. Vegyes gyümölcstál (1,5 kg) Az előzőekben felsorolt gyümölcsöket mosás, tisztítás után feldaraboljuk. Az almát és az őszibarackot külön edényben készítjük el és meglocsoljuk citromlével (az elszíneződés megelőzése végett), majd hozzáadjuk a többi gyümölcshöz. Hűtőszekrényben tárolva, 5 étkezésre elosztva fogyaszthatjuk el. Ne tegyük el másnapra! Mindkét esetben szomjúságérzet esetén kizárólag ivóvizet, vagy szénsavmentes ásványvizet igyunk! |
A gyümölcsök élettani jellemzői
Antioxidáns vitaminokban gazdag: kivi, sárgabarack, fekete ribiszke, áfonya (fekete), gránátalma, citrusfélék (C-, E-vitamin, karotin).
Magas élelmi rost tartalmú: alma, birsalma, citrom, egres, eper, grapefruit, kajszibarack, körte, málna, meggy, narancs, ribizli, szilva, szőlő
Szénhidráttartalma 10g/100g alatti: (legfőképpen fogyókúrázóknak és cukorbetegeknek): alma, birsalma, citrom, egres, földieper, görögdinnye, grapefriut, málna, narancs, őszibarack, ribiszke (fekete), szeder.
Magas magnézium tartalmú: alma, görögdinnye, kivi, málna, sárgadinnye, szeder, narancs, banán (magas energia és szénhidráttartalma miatt a gyümölcstálba ritkán 1 kisebb darab)
Magas kálium, kalcium tartalmú: alma, birsalma, sárgadinnye, görögdinnye, cseresznye, kajszibarack, körte, málna, meggy, őszibarack, ribiszke (vörös, fekete), földieper, szilva, szőlő
Magas flavonoid tartalmú: alma, eper, görögdinnye, kivi, körte, meggy, sárgabarack, sárgadinnye, szeder, szilva.
Magas likopin tartalmú: alma, görögdinnye, sárgabarack, grapefruit.