Az e-cigi nem segít leszokni

ecigi, e-cigaretta, leszokás, illusztráció
Vágólapra másolva!
Sok helyen reklámozzák az elektromos cigit a leszokás eszközeként, de a legfrissebb eredmények szerint mégsem olyan hatékony.
Vágólapra másolva!

Széleskörű egyetértés van abban, hogy a nikotinos folyadékot párologtató elektromos cigaretta nem olyan káros az egészségre, mint hagyományos cigaretta. Egyes kutatók azonban amiatt aggódnak, hogy az elektromos cigarettával újra társadalmilag elfogadott lesz a dohányzás, és valójában nem is segíti elő a leszokást.

Pamela Ling, a San Franciscó-i Kalifornia Egyetem dohányzáskutatója és kollégái közel ezer dohányost faggattak ki szokásaikról – írja a Nature. Az online kérdőív kitöltői között 88 olyan személy is volt, aki elektromos cigarettát használt, és az egy évvel később megismételt kérdőív szerint nem volt különbség a leszokásban a hagyományos és elektromos cigarettát szívók között. Vagyis az eredmények szerint az e-cigi használata egyáltalán nem járult hozzá ahhoz, hogy a dohányosok leszokjanak.

Forrás: AFP/Joe Klamar

Az e-cigik szabályzása vitatott területnek számít. Vannak kutatók, akik úgy vélik, hogy orvosi segédeszközként kellene forgalmazni, ami sokkal szigorúbb ellenőrzéssel és kevesebb reklámmal járna -– ezt fontolgatja most az Egyesült Államok és Nagy-Britannia is. Mások szerint a szigorú szabályzás tönkretenné a még gyerekcipőben járó iparágat.