Egy 9000 fő bevonásával végzett tanulmány szerint napi három csésze tea vagy kávé fogyasztása csökkentheti a cukorbetegség (diabétesz) kockázatát. A rendszeres kávé- vagy teaivóknak általában kisebb a derékbőségük és a testtömegindexük (BMI), mint azoknak, akik egy csészénél kevesebbet isznak naponta.
Ráadásul a kávé – a teával ellentétben – csökkenti a vérnyomást is, bár az nem világos, hogy miért. Ezzel kapcsolatban egyébként több egymásnak ellentmondó tanulmányt publikáltak. De az egyik legnagyobb – majdnem 200 000 embert – magában foglaló, tízéves követéses, francia vizsgálat eredménye szerint mind a tea, mind a kávé csökkenti hosszú távon a vérnyomást. Sőt a tanulmány szerint az erős teafogyasztók (legalább napi négy csésze) általános egészsége volt a legjobb, és a vérnyomása a legalacsonyabb, a sem teát, sem kávét nem fogyasztóké vérnyomása pedig a legmagasabb.
A nagy derékbőség, a magas BMI és a magas vérnyomás mind hozzájárul az úgynevezett metabolikus szindróma (a diabétesz, a szívbetegségek és a stroke kockázatát növelő tünetegyüttes) kialakulásához.
A University College London kutatói azt tapasztalták, hogy a kávé- vagy teaivóknál a metabolikus szindróma 25 százalékkal kevesebb tünete jelent meg, mint a nem fogyasztóknál. Ennek valószínűleg az az oka, hogy az italokban lévő vegyületek (polifenolok) részben semlegesítik a gyulladást okozó vegyületek hatását.
A mostani kutatás eredménye összhangban áll egy novemberi tanulmányéval, amelyben svájci kutatók azt állították, hogy napi egy csésze kávé 25 százalékkal csökkenti a cukorbetegség kockázatát. Sajnos az összefüggés nem egyenesen arányos, mert minden további csésze csak maximum 8 százalékkal csökkenti a kockázatot egy bizonyos határig.