A svéd Lundi Egyetem, a svéd Arártudományi Egyetem és négy európai kutatóintézet közös programot indított a vastagbélrák kockázatának csökkentésére. Ez része annak az EU által támogatott programnak, amelynek célja
a kolbászok, felvágottak, pástétomok és más húskészítmények egészségesebbé tétele a jövőben.
Mint arról az Origo is több cikkben beszámolt, a WHO nemrég az 1. számú rákkeltő anyagok közé sorolta a füstölt és más feldolgozott húsokat. Ugyanoda, ahol a dohánytermékek és az alkohol is található. Ezt azonban többen elhamarkodott lépésnek gondolják.
Eva Tornberg, a Lundi Egyetem élelmiszertechnológia professzora úgy véli, hogy a WHO-nak várnia kellett volna a húsokkal kapcsolatos figyelmeztetés kiadásával, mivel egyelőre még nem tudni, mi okozza a vastagbélrákot. Az állásfoglalást kizárólag epidemiológiai tanulmányok alapján fogalmazták meg, ami Tornberg szerint nem elég.
Mi az epidemiológia?
Az epidemiológia célja a népesség egészségi állapotát befolyásoló tényezők feltárása, az oki összefüggések vizsgálata, a betegségek elterjedtségének elemzése. Vizsgálja a betegségek térbeli és társadalmi eloszlását, a betegséget kiváltó vagy a betegség kialakulására veszélyt jelentő tényezőket.„A hús tápláló és nem allergizáló élelmiszertermék, amely sok fehérjét, ásványi anyagot és B-vitamint tartalmaz.
Ilyen alapvető táplálékkal kapcsolatban ilyen súlyos kijelentést tenni könnyen ahhoz vezet, hogy az emberek a továbbiakban nem törődnek a figyelmeztetésekkel”
– mondta Tornberg.
Eva Tornberg munkatársaival és számos európai partnerintézettel közösen éppen egy EU-s kutatási programot folytatnak. A program célja, hogy minimálisra csökkentsék az oxidációt a feldolgozott húskészítményekben. Elképzelésük szerint ez csökkenteni fogja a vastagbélrák kialakulását, amely nemcsak Magyarországon, de Svédországban is súlyos probléma. Ott is egyike a leggyakoribb rákoknak, évente 5000 új beteget diagnosztizálnak.
A program magába foglalja
az antioxidánsok kivonását az ezekben gazdag növényekből és bogyókból, majd a húskészítményeket ezen antioxidánsok hozzáadásával készítik el.
Az ezt követő állatkísérletek fogják majd kimutatni, hogy ez az eljárás csökkenti-e a rák előfordulási gyakoriságát vagy sem.
„Ha a hipotézis igaznak bizonyul, akkor ez azt jelzi majd, hogy a vastagbélrák kockázata csökkenthető kiegyensúlyozott étrenddel – más szóval, a hús mellett sok zöldségféle és más antioxidánsokat tartalmazó élelem fogyasztásával” – mondta Tornberg.
„Az antioxidánsokkal készült kolbászok lehetőséget jelent a rák kockázatának csökkentésére azok számára is, akik – minden tanács ellenére – még mindig nem fogyasztanak elég antioxidánst” – tette hozzá Tornberg.