A zsír Szent Gráljának létezésére – ami a zsírt elolvasztja és gyorsabban változtatja energiává – van néhány érdekes bizonyíték.
A probléma, hogy a fehér zsírból - amely a testünk középső részén és a szöveteinkben gyűlik össze, ráadásul potenciálisan komoly egészségi problémákhoz vezethet - sokkal több van bennünk, mint kellene.
A kutatók a New England Journal of Medicine című folyóiratban arról számoltak be, hogy
megtalálták a kapcsolatot az elhízásért leginkább felelős gén és a fehér zsír aktivizálásának módja között és megpróbálják aktiválni.
Az ötlet lényege, hogy a fehér zsírt szó szerint kevésbé hagyják ellustulni, és elősegítik, hogy aktívabban égjen és váljon energiává, legalább annyira, mint az úgy nevezett barna zsír.
A kutatócsoport, amelyet Melina Claussnitzer és Manolis Kellis vezetett – a Massachusetts Institute of Technology-n (MIT) és a Broad Institute of MIT and Harvard-on –, megállapította, hogy
a dolog kulcsa egy köztes típusú zsírban rejlik, amelyet a kutatók „bézs színű zsírnak" neveztek el. Amíg a barna zsír, amelyik gyakran található nagy mennyiségben az újszülöttekben, és azokban a sejtrészekben koncentrálódik, amelyek az energiatermelésért felelősek, egészen más sejtekből származnak, mint a fehér zsír, de a bézs színű zsír és a fehér zsír több szempontból közös.
Az FTO nevű, elhízásért felelős gén mutációjával rendelkező emberi sejtek tanulmányozása során Kellis arra jött rá, hogy egy
bizonyos számú mutáció meggátolja a bézs színű zsír kialakulását. A mutáció manipulálása során képesek voltak arra is, hogy a fehér zsírt bézzsé alakítsák át, így növelve azoknak a korai zsírsejteknek az arányát, amelyek bézs zsírsejtekké alakulnak át (és nem fehér zsírsejtekké).
A végső cél, hogy olyan zsírsejteket hozzanak létre, amelyek az energia- és hőtermelésért felelősek inkább, és kevésbé hajlamosak arra, hogy zsírraktárakban rakódjanak le. Így a kutatók képesek lennének csökkenteni a fehér zsír mennyiségét.
„A kutatási eredmények azt mutatják, hogy az összes nagyobb zsírraktárt képesek vagyunk programozni" – mondja a vezető kutató.
Manipulálni tudjuk azt a folyamatot, amelyik a (korai) zsírsejteket fehér vagy bézs zsírsejtekké alakítja. Ez drámaian megváltoztatja a képet.
A zsírsejteknek négy-öt nap kell ahhoz, ahogy az elő-zsírsejtekből átalakuljanak, és ebbe az átalakulási folyamatba beavatkozva lehetségessé válik, hogy az inkább energiafogyasztó bézs zsírsejtek javára billentsük az egyensúlyt az inkább energiatároló fehér zsír hátrányára.
Az lesz a következő lépés, hogy manipuláljuk ezeket a géneket, és így megláthassuk, hogy ez a beavatkozás hat-e az emberek – főként, akik magukban hordozzák azt a mutációt, amelyik eleve elrendeli, hogy elhízzanak – testsúlyára és zsírösszetételére.