Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Forrás: UIP - DunafilmHannibal Lecter minden idők egyik legnépszerűbb gonosz hőse. Anthony Hopkins pedig a szerep által az egyik legelismertebb színész a világon. Egyértelmű volt tehát, hogy be kell fejeznie a Hannibal-trilógiát, miután A bárányok hallgatnak és a Hannibal című epizódok által az arca egybeforrott a figurával. És bár a trilógia első részét még 1986-ban filmre vitték Embervadász címmel, Dino és Martha De Laurentiis producerek úgy döntöttek, hogy leforgatják A vörös sárkány-t - immár a könyv eredeti címével.

Thomas Harris története két fő cselekményszálra épül: Hannibal Lecter és az FBI különleges képességekkel megáldott nyomozója, Will Graham viszonyára; valamint a sorozatgyilkos Fogtündér és Reba McClane szerelmi kapcsolatára. Mindkettő rendkívül összetett és állandóan változó viszony, így kiváló lehetőséget kínál a színészi játékra, és állandó feszültségben tartja a cselekményt. Brett Ratner rendezőt leginkább ez ragadta meg a könyvben és sarkallta arra, hogy felajánlja szolgálatait a producereknek.

A Vörös sárkány hivatalos honlapjahttp://www.reddragonmovie.com/

Martha és Dino De Laurentiist meggyőzte Ratner lelkesedése, és megbízták őt a rendezéssel. A forgatókönyv megírására pedig ismét Ted Tallyt kérték fel, aki A bárányok hallgatnak-ért Oscar-díjat kapott. Anthony Hopkins ugyan kicsit vívódott, hogy elvállalja-e harmadszor is a szerepet, de Tally forgatókönyvére ő sem mondhatott nemet.

Forrás: UIP- DunafilmHopkins mellé egy hasonlóan erős egyéniséget kerestek az FBI-nyomozó szerepére, aki képes volt arra, hogy elfogja Lectert, és aztán tanácsadóként használja. Erre a feladatra Edward Norton tűnt a legalkalmasabbnak. Legújabb ellenségét, a Fogtündérnek keresztelt sorozatgyilkost pedig Ralph Fiennes alakítja, aki már nem először formál meg zárkózott őrültet a vásznon. Emily Watson látható a vak Reba McClane szerepében, Harvey Keitel FBI főnökként, Philip Seymour Hoffman pedig egy gerinctelen újságíró szerepében. A színészek egytől egyig kiváló alakítást nyújtanak, egy kiváló rendező irányítása alatt.

Forrás: UIP - DunafilmBrett Ratner a Csúcsformában 1-2 című akcióvígjáték és a Segítség, apa lettem! című romantikus komédia után nyergelt át a pszicho-thriller műfajába. Energikus hozzáállása és tehetsége senkiben nem hagyott kétséget afelől, hgy jó film születik a keze alatt, de Hopkinsszal csak lassan találták meg a közös hangot. "Brett legalább annyira rajong ezért a történetért, mint annak idején Jonathan Demme A bárányok hallgatnak-ért - nyilatkozta Hopkins. - De ezért eltartott két-három napig, amíg megszoktam a sítlusát, mivel szeret minden jelenetet sokszor felvenni, amit én utálok. De tudom, hogy ez kell a jó filmhez, Brett pedig átkozottul érti a dolgát."

Ha a kritikusok egy része ezt a véleményt nem is osztja, tény, hogy A vörös sárkány kedvezőbb szakmai fogadtatásban részesült Amerikában, mint a Hannibal. Ez utóbbi szinte csak fanyalgó recenciókat kapott, viszont kiemelkedően magas bevételt eredményezett: a 87 millió dolláros költségvetésű produkció 165 millió dollárt hozott a konyhára. A vörös sárkány-nak nem lesz könnyű ugyanekkora kasszasikert produkálnia, de a szeptember 30-ai premiert követő három hét 78 millió dolláros bevétele sem csekély eredmény.

Csalódást semmiképp nem okoz majd a rajongóknak A vörös sárkány. Hannibal Lecter figuráját híven őrzi az alkotás, és a Fogtündér rémtettei sem hagyják majd hidegen a borzongani vágyó közönséget.

Gy. D.