Európai sztárok a budapesti moziban

Vágólapra másolva!
December 4-14-ig tizenharmadik alkalommal rendezi meg a Budapest Film azEurópa Filmhetet a budapesti Művész moziban. A filmhét műsorán a legfrissebb európai alkotások lesznek láthatók: olyan filmek, melyek a közelmúltban a nemzetközi fesztiválokon vagy éppen a jegypénztárakban sikert arattak.
Vágólapra másolva!

Az Európa Filmhét programján olyan országokból - Lengyelországból,
Szerbiából, Romániából - is láthatunk filmeket, ahonnan szinte egyetlen alkotás sem jut el Magyarországra. A filmhét programjában ezen kívül is többnyire nálunk még nem vetített filmek szerepelnek, és többségük csak ez alkalommal lesz látható. Összesen 23 játékfilm, 5 rövidfilm és 2 dokumentumfilm szerepel a mustrán.

Számos neves, Magyarországon is jól ismert európai rendező és színész vadonatúj filmjével találkozhat a közönség a filmhéten: a sztárrendezők között egy krimivel (Swimming Pool), valamint öt rövidfilmmel feltűnik Francois Ozon; Ferzan Ozpetektol pedig az Olaszországban hatalmas közönségsikert aratott A szemközti ablak-ot láthatjuk.

Sonke Wortmann A berni csodá-val, az 1954-es német-magyar világbajnoki döntőt felelevenítő filmmel jelentkezik, a francia filmet pedig Ozonon kivul Patrice Leconte (A férfi a vonatról) és Jean-Paul Rappeneau (a második világháborús történetet elmesélő Bon Voyage) képviseli.

A filmhéten látható lesz számos európai sztár legújabb filmje is: a Bon Voyage-ban Isabelle Adjani, Gérard Depardieu és Virginie Ledoyen tűnik fel; A férfi a vonatról-ban Johnny Hallyday és Jean Rochefort látható; a Napfényes hétfők főszerepét pedig Javier Bardem alakítja. A norvég Muzsika esküvőre és temetésre egyik főszerepében az Emir Kusturica-filmek zeneszerzéje, Goran Bregovic látható, míg a Jagoda a szupermarketben című gengszter-vígjátékban maga Kusturica szerepel.

A filmhét számos díjnyertes alkotást vonultat fel: a Napfényes hétfők idén a Beszélj hozzá! című Almodóvar-film elől hozta el a legjobb spanyol filmnek járó Goya-díjat, A szemközti ablak a Karlovy Vary-i filmfesztivál fődíját nyerte, a Nem félek című Gabriele Salvatores-filmet pedig a berlini sikeres szereplés után Olaszország az Oscar-díjra nevezi.

A filmhéten látható először Magyarországon Leni Riefenstahl utolsó munkája, a tenger élővilágát fantasztikus képekben megörökítő Mélytengeri hangulatok, valamint a közelmúltban elhunyt rendezőnőről készült portréfilm, a Leni Riefenstahl: Álmom Afrikáról.