A hét filmbemutatói

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!
Amerikai pite 2.


"Jim összekeveri a síkosítót a ragasztóval" - kórházi kezelésre szorul

Öt srác és öt csaj nagyon ritkán kerül párba James B. Rogers új Amerikai pitéjében. A görcsös vágy, hogy ne égjenek be a szexbe, hajtja a tini vígjáték szereplőit a kondomokkal felfújt helyzetkomikumokba.

"Az általam játszott figura, a piteprücskölő Jim élete - mondja Jason Biggs -, a kínos pillanatok megszakítatlan sora. Égés égés hátán. Ennek a valószínűsége nulla, de neki mégis sikerül minden lehetséges megalázó szexuális szituációt közönség előtt elszenvednie."

Másfél év telt el az Amerikai pite óta, a fiúk kibérelnek egy tengerparti házat, és feltűnnek a régi nők: Michelle, a hosszú szárú fuvolákat kedvelő leányzó, Nadia, Jim cseh csodálója, és Jessica, hogy elindítsák a bonyodalmakat. Stifler (Sean William Scott) például sok mindenre képes, ha leszbikusok megtérítéséről van szó, Jim összekeveri a síkosítót a ragasztóval, Oz, aki már révbe ért Heatherrel, a távolságot telefonszexszel próbálja áthidalni, Kevin pedig még mindig Vicky után ácsingózik, miközben a lány már új kalandra vágyik. Jim papa is nélkülözhetetlen, ha szexuális tanácsadásra van szükség, és a széplelkű Finch (Eddie Key Thomas) - aki a tantraszexet gyakorolja, kizárólag egymagában - remegve várja, mikor tér vissza Stifler mamája.

"Az Amerikai pite 2 szexuális politikáját a hármas szabályban fogalmazzuk meg - magyarázza a Kevint játszó Thomas Ian Nicholas az amerikai sikerhez kötelező erkölcsi mondanivalót. - A fiúk mindig túloznak, úgyhogy ha valaki azt mondja, három csajjal is lefeküdt, akkor abból csak legfeljebb egy igaz. Ha egy lány azt mondja, lefeküdt egy sráccal, abból tudni lehet, hogy hárommal feküdt le. Végül mindkét nem rájön, hogy pontozgatás csak játék, és a legfontosabb az összetartó erő, a barátság."

A film hetekig vezette az amerikai nézettségi listákat, olyan filmeket körözve le, mint a Jurassic Park III., és a Pearl Harbor, pedig a 17 év alattiak csak szülői felügyelettel nézhették meg.

A film honlapja

Az alagút
Színes, feliratos, német krimi

A mentőcsapat közepén (hátul) Heino Ferch

A szűk térben Heino Ferch vezetésével remek színészek ássák az alagutat, ami százötven méter hosszú, de a film három órája nem csak ezzel telik. A drámai történet thriller-izgalmáról számtalan fordulat, félreértés és félrevezetés gondoskodik.

A német SAT1 tévé eddig legdrágább - 14 millió márka költségvetésű - filmje Hasso Herchel (Heino Ferch) az NDK-s úszóbajnok - és egyben embercsempész - igaz történetén alapul.

Ajánlat:
A Der Spiegel cikke a filmről és az eredeti alagútról

Mielőtt leszáll az éj
Színes feliratos amerikai filmdráma

Reinaldo Arenas széllel szemben pisil

A film Reinaldo Arenas, az emigráns kubai író Mielőtt leszáll az éj című önéletrajzának interpretációja. A művész halála után három évvel adták ki memoárját Amerikában, a New York Times mindjárt az 1993-as év tíz legjobb könyve közé sorolta.


"Húszévesen, első regényével Kubában megnyerte a Nemzeti Könyv-díjat - mondta Reinaldóról a film rendezője.- De ez volt az egyetlen regénye, amit Kubában publikáltak, mert ezután homoszexualitása miatt bebörtönözték. 1980-ban aztán Fidel Castro engedélyezte a homoszexuálisok és az elmebetegek kivándorlását Kubából, Arenas két év letöltött börtönbüntetés után élve a lehetőséggel, az Egyesült Államokba távozott, ahol az üldöztetés másik arcát is megismerhette, a homoszexuálisok megítélésével kapcsolatos amerikai problémákat."

Javier Bardem Johnny Depp után fut

Javier Bardem a Mielőtt leszáll az éj főszerepéért - akárcsak a film - számtalan díjat begyűjtött nemcsak Amerikában, hanem a Velencei Filmfesztiválon is, és Oscar-díjra is jelölték. Johnny Depp kettős alakítása - transzvesztita és fasiszta-kommunista hadnagy - szintén emlékezetes, akárcsak Sean Penné.

Bardem az elmúlt évek spanyol erotikus komédiáinak - Bigas Luna Sonka, sonka, illetve Szájból szájba című filmjeinek és Almodóvar Eleven húsának - macsó szépfiúja már homoszexuális szerepben is bizonyított, Gerardo Vera egy hónapja magyar mozikban került spanyol melodrámájában, a Második bőrben. Legközelebb John Malkovich rendezői debütálásában, a Tánclépésben játszik majd főszerepet.

A film honlapja