Svéd házipornótól a lengyel transzvesztitáig

Vágólapra másolva!
November 24. és december 4. közt néger rabszolgákat, svéd pornószínészeket és gyilkos diáklányokat is láthatunk a Művész moziban. Az Európa Filmhetet idén már tizenötödször rendezi meg a Budapest Film.
Vágólapra másolva!

A Budapest Film idén tizenötödik alkalommal rendezi meg a budapesti Művész moziban az európai filmművészet legnagyobb hazai seregszemléjét, az Európa Filmhetet. A rendezvény tíz napja alatt a magyar mozinézők megismerkedhetnek a legújabb, a világ filmes fesztiváljain már sikert aratott művekkel, melyek eddig még nem jutottak el hozzánk.

A program részeként bemutatásra kerül többek közt Lars von Trier Amerika-trilógiájának a Dogville-t követő második darabja, a Manderlay, amely egy rabszolgatartó farmon játszódik; Az örökség dán rendezőjének új filmje, az Emberölés, amely egy középkorú tanárról szól, aki szexuális viszonyba keveredik az egyik diákjával, és ez előre nem sejtett következményekhez vezet; és Lukas Moodysson (Redvás Amal, Lilja 4-ever) Lyukat ütsz a szívembe című alkotása is, amelyben az amatőr pornófilmkészítés rejtelmeibe is betekintést nyerünk. Az Európa Filmhét az idei Karlovy Vary-i filmfesztivál fődíjas alkotásával, Az én Nikiforom című lengyel filmmel veszi kezdetét (melynek érdekessége, hogy a férfi főszereplőt egy színésznő, Krystyna Feldman játssza) november 24-én, és december 4-én végződik a Manderlay-jel.

Összesen tizennyolc filmet vetítenek a fesztivál keretében, melyek közül moziforgalmazásba csak a Manderlay kerül majd jövő év elején. Jegyeket elővételben november 18-ától lehet vásárolni a Művész moziban. A részletes program itt található.