Érzéki királylányok

Vágólapra másolva!
A filmbeli VIII. Henrik dilemmájával könnyű azonosulni: - Scarlett Johansson vagy Natalie Portman? - Jöhetnek ebben a sorrendben! A két gyönyörű és tehetséges fiatal színésznő egy filmben való szerepeltetésétől sokan erotikától izzó, varázslatos mozit vártak. A másik Boleyn lány sajnos messze van ettől, de remek alkalom, hogy áttekintsük a két hölgy sokkal emlékezetesebb filmektől hemzsegő karrierjét Woody Allentől a képregény-adaptációkig, problémás tiniévektől a zenei próbálkozásokig.
Vágólapra másolva!

NATALIE PORTMAN

SCARLETT JOHANSSON

Született

Született: 1981. június 9., Jeruzsálem, Izrael

1984. november 22., New York, USA

Ki ez a bájos kislány?

Luc Besson hidegvérű bérgyilkosát csak a 12 éves szomszédlány tudta meglágyítani a briliáns Léon, a profi-ban. A szokatlan barátság dinamikáját sokféleképpen értelmezték, de az nem volt kérdés, hogy Portmanből óriási sztár lesz.

Robert Redford rendezései közül a kevésbé sikerültek között szokás megemlíteni A suttogó című érzelgős drámát, de a neves főszereplők és a lovak között már fel lehetett figyelni a 14 éves Scarlettre. Érdekes, hogy ezt a szerepet eredetileg pont Natalie Portmannek szánták.

Ki ez a problémás kislány?

A gyereklány szerepek és a Star Wars után a Mindenütt jó című anya-lánya dráma volt hivatott Natalie-t a komoly színésznők közé katapultálni. Bár dinamikus kettősük Susan Sarandonnal izgalmas volt, a film kevésbé.

Gárdos Éva tökéletes érzékkel választotta ki az önéletrajzi ihletésű Amerikai rapszódia főszerepére Scarlettet, aki Sándor Zsuzsi néven az Amerikából jött hazánk lányaként hónapokig Budapesten kereste önmagát - nagy kár, hogy akkor még nem ismertük.

A végzet asszonya

Hihetetlenül megosztotta a közönséget a Közelebb című dráma (egyesek szerint fekete komédia), de azzal kapcsolatosan nagyjából konszenzus alakult ki, hogy Natalie a titokzatos bajkeverő szerepében karrierje legerősebb és legforróbb alakítását nyújtotta simán lejátszva Jude Law-t és Julia Robertset a színről. Sokan kifogásolták viszont, hogy sztriptíztáncosnőként túlságosan szemérmes maradt. Karakterének mindenesetre erkölcsi győzelem, neki pedig díjeső és Oscar-jelölés jutott.

2002-2003-ra tehető bámulatos áttörését követően nagy kérdés volt, hogy Scarlett a gigantikus költségvetésű stúdiófilmek könnyebb útját választja, vagy marad az igényesebb kamaradaraboknál. Hál' istennek Woody Allen segített a döntésben, és első együttműködésük, a Match Point mindkettőjük karrierjét új magasságokba röpítette. Egy másik rendezőlegendával, Brian De Palmával már kevésbé szerencsés konspirációkba bonyolódtak, bár a vérvörös rúzs jól állt neki a Fekete dáliá-ban.

Blockbuster-csábítások

Rajongók millióinak dobbant meg a szíve a hírre, hogy prequel-trilógiával bővül a Csillagok háborúja-saga. Amidala királynő szerepe gyakorlatilag visszautasíthatatlan ajánlat volt, bár a végeredmény (és Natalie eklektikus kosztümje) nem aratott osztatlan elismerést, és a negatív kritikákból (és Arany Málna-jelölésekből) a gyűlölt Hayden Christensen mellett Natalie-nek is kijutott.

A kísértés persze nem maradt el; A sziget című klónozós sci-fiben nem volt más dolga, mint hogy szexin csücsörítve, kinyomott mellekkel futkározzon Ewan McGregor oldalán. Az óriási bukta után a producerek nem voltak restek a két fiatal karakterszínészre kenni a felelősséget. Scarlett azóta is nagy ívben kerüli az akciófilmek világát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!