Azonnal néznénk

Vágólapra másolva!
Előző összeállításunkban áttekintettük a tizenöt filmet, ami tippünk szerint a legsikeresebb lesz az évben, most összeszedtük azt a tizenötöt, amit mi, a Filmklub szerzői a legjobban várunk és egyben a legmelegebben ajánlunk. Csillió dolláros megaprodukció ugyan egy sincs a listánkon, de azért van miből válogatni a dívákkal zsúfolt musicaltől kezdve a repkedő George Clooney-n keresztül a Tőzsdecápák visszatéréséig.
Vágólapra másolva!

Kilenc (Nine)
Rendező:
Rob Marshall
Főszereplők: Daniel Day-Lewis, Marion Cotillard, Penélope Cruz, Nicole Kidman, Judi Dench, Kate Hudson, Sophia Loren, Fergie
Bemutató: február 4.
Előzetes

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Mit várunk tőle? A külföldi kritika ugyan csúnyán lehúzta a Fellini-alapú musicalt, mi azért addig nem adjuk fel a reményt, amíg nem láttuk saját szemünkkel. Mert nem tudjuk elképzelni, hogy Daniel Day-Lewis rossz legyen, és azt se, hogy a Chicago rendezője ennyi gyönyörű dívával ne egy szemet gyönyörködtető forgatagot hozzon létre.

Legjobb érvünk mellette: Ennyi csodálatos dekoltázs egy filmben még nem volt!

* * *

Köntörfalak
Rendező:
Dyga Zsombor
Főszereplők: Tompos Kátya, Elek Ferenc, Rába Roland
Bemutató: február 11.
Előzetes

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Mit várunk tőle? Egy feszkós, de azért kicsit játékos drámára számítunk, amiben három erős színész összjátékából bomlik ki a történet. Már akkor jó előérzetünk volt, amikor a forgatáson jártunk (talán mert olyan hangulatosra sikerült a díszletlakás, amiben szinte az egész film játszódik), azóta pedig csak jót hallottunk a filmről.

Legjobb érvünk mellette: A végtelenül cuki Tompos Kátya most megmutatja, mit tud.

* * *

A fehér szalag (Das weisse band)
Rendező:
Michael Haneke
Főszereplők: Christian Friedel, Ernst Jacobi, Leonie Benesch, Ulrich Tukur, Ursina Lardi
Bemutató: február 18.
Előzetes

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Mit várunk tőle? Már láttuk, és nem rejtjük véka alá, hogy kíméletlenségével alaposan fejbe vágja az embert a film, ami arról szól, hogy egy kis német faluban valaki rettenetes borzalmakat művel a gyerekekkel. A rejtély nyomasztóan telepszik rá a nézőre, mégis muszáj végignézni: nagy, őszinte film.

Legjobb érvünk mellette: Haneke ugyan nem tévedhetetlen, de megkerülhetetlen, és ezt most látni kell tőle.

* * *

Egek ura (Up in the Air)
Rendező:
Jason Reitman
Főszereplők: George Clooney, Vera Farmiga, Anna Kendrick, Jason Bateman
Bemutató: február 18.
Előzetes

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Mit várunk tőle? A Juno rendezője, ha nem is tökéletesen, de korrektül adaptálta Walter Kirn regényét, a film egyszerre vicces, megható, és elkerül egy csomó klisét, amibe menet közben szinte biztosak voltunk, hogy bele fog esni.

Legjobb érvünk mellette: George Clooney szexisebb, mint valaha. De tényleg.

* * *

Hajrá Bliss! (Whip It)
Rendező:
Drew Barrymore
Főszereplők: Ellen Page, Juliette Lewis, Kristen Wiig, Marcia Gay Harden, Alia Shawkat
Bemutató: február 25.
Előzetes

ForrA!s: [origo]
ForrA!s: [origo]

Mit várunk tőle? A görkori-derbyt elég nehéz komolyan venni, viszont pont az a legjobb a filmben, hogy tökéletesen átadja, milyen, amikor az ember valamire elképesztő intenzitással pörög, függetlenül attól, hogy mi az. Ellen Page továbbra is egy tünemény, sőt, egyre szerethetőbb, mert kezd leszokni az orrhangon affektálásról.

Legjobb érvünk mellette: Ez lesz az év legéletigenlőbb, legéletvidámabb filmje, amiről csak feldobottan lehet távozni.

* * *

Viharsziget (Shutter Island)
Rendező:
Martin Scorsese
Főszereplők: Leonardo DiCaprio, Mark Ruffalo, Ben Kingsley, Emily Mortimer
Bemutató: március 4.
Előzetes

ForrA!s: [origo]
ForrA!s: [origo]

Mit várunk tőle? Scorsese kevés kivétellel mindig célba talál, ráadásul DiCaprióval nagyon összepasszolnak, úgyhogy hiába jelez az előzetes egy kicsit túlspilázott thrillert, mi azért még bízunk ebben a filmben.

Legjobb érvünk mellette: Van rá esély, hogy egy komolyan paráztató filmet kapunk, ami után még a horrorrajongók is elégedetten csettintenek.

* * *

Akvárium (Fish Tank)
Rendező:
Andrea Arnold
Főszereplők: Katie Jarvis, Kierston Wareing, Michael Fassbender
Bemutató: március 11.
Előzetes

ForrA!s: [origo]
ForrA!s: [origo]

Mit várunk tőle? A munkásosztály Angliáját bemutató kisrealista filmek általában is a gyengéink, de ez különösen jól sikerült. A (részben amatőr) színészek teljesen természetesek, és egy önmagában nem túlságosan egyedi családi történetet tökéletesen hihetővé tesznek. Mintha a (kicsit suttyó) szomszédainkat bámulnánk.

Legjobb érvünk mellette: Michael Fassbender meztelen felsőteste és egy olyan szexjelenet, aminek egyáltalán nem szabadna szexisnek lennie, mégis az.

* * *

Kecskebűvölők (The Men Who Stare at Goats)
Rendező:
Grant Heslov
Főszereplők: George Clooney, Ewan McGregor, Jeff Bridges, Kevin Spacey
Bemutató: március 25.
Előzetes

ForrA!s: [origo]
ForrA!s: [origo]

Mit várunk tőle? Mint Onozó Róbert kollégám már leírta, ebben a háborús feketekomédiában az a legjobb, hogy úgy szól Irakról, hogy végre nem akar valami borzalmasan nagy üzenetet lenyomni a torkunkon, hanem egyszerűen röhögtetni szeretne, ami sikerül is neki.

Legjobb érvünk mellette: Clooney mellett labdába rúg néhány olyan színész is, akik közimádatnak örvendenek, viszont rég nem kaptak jó lehetőséget. Közülük is kiemelkedik Jeff Bridges, aki A nagy Lebowski-s figuráját reciklálja, még mindig viccesen.

* * *

Wall Street: Money Never Sleeps
Rendező:
Oliver Stone
Főszereplők: Shia LaBeouf, Michael Douglas, Carey Mulligan, Susan Sarandon, Josh Brolin
Bemutató: április

ForrA!s: [origo]
ForrA!s: [origo]

Mit várunk tőle? A '87-es Tőzsdecápák folytatása aktuálisabb nem is lehetne, nagyon reméljük, hogy Stone-ék kellően feszes és izgalmas forgatókönyvet raktak hozzá össze, és nem egy olyan kínos folytatásban lesz részünk, amit aztán mindenki gyorsan igyekszik elfelejteni.

Legjobb érvünk mellette: A tiniknek üzenjük, hogy Shia LaBeouf, 30-tól felfelé pedig, hogy Gordon Gekko. No és egy cameo erejéig Bud Fox is visszatér!

* * *

Antikrisztus (Antichrist)
Rendező:
Lars von Trier
Főszereplők: Willem Dafoe, Charlotte Gainsbourg
Bemutató: április
Előzetes

ForrA!s: [origo]
ForrA!s: [origo]

Mit várunk tőle? Von Trier filmje először elvarázsolt minket, aztán ledöbbentünk rajta, aztán nyüszítettünk kínunkban, végül pedig tökéletesen elégedetten álltunk fel róla, mert szeretjük, amikor egy film gyomorszájon talál.

Legjobb érvünk mellette: Az év legjobb és nem mellesleg legszebb horrorfilmje, talán még akkor is, ha az egyik (szerencsére a kisebbik) poénját már minden létező médiában lelőtték.

* * *

Zöld zóna (Green Zone)
Rendező:
Paul Greengrass
Főszereplők: Matt Damon, Jason Isaacs, Brendan Gleeson, Greg Kinnear
Bemutató: június
Előzetes

ForrA!s: [origo]
ForrA!s: [origo]

Mit várunk tőle? Közel-keleti háborús filmből többre alapvetően nem tartanánk igényt, viszont ha a Jason Bourne-filmekkel akciófilm-történetet író Paul Greengrass áll össze megint Matt Damonnal, akkor azért felkapjuk a fejünket.

Legjobb érvünk mellette: A világ legdögösebb háborús filmje van kinézőben.

* * *

Mamut (Mammoth)
Rendező:
Lukas Moodysson
Főszereplők: Gael García Bernal, Michelle Williams
Bemutató: év első fele
Előzetes

ForrA!s: [origo]
ForrA!s: [origo]

Mit várunk tőle? Moodysson hál' istennek megint tudomást vesz a közönségről, és egy teljesen nézhető filmet csinált az emberről, a kihalóban levő állatfajtáról. Szép emberek, érzelmes történet, gyönyörű képek. Nem váltja meg a világot, de kerek.

Legjobb érvünk mellette: Akinek tetszett a Bábel, garantáltan ezt is bírni fogja.

* * *

Soul Kitchen
Rendező: Fatih Akin
Főszereplők: Adam Bousdoukos, Moritz Bleibtreu, Birol Ünel, Gryllus Dorka
Bemutató: év első fele
Előzetes

ForrA!s: [origo]
ForrA!s: [origo]

Mit várunk tőle? Laza, multikulturális, gasztronómiai beütésű vígjáték jó kis soul-számokkal, ami Hamburgot leszámítva nem sokban hasonlít Akin előző néhány, jóval súlyosabb filmjére.

Legjobb érvünk mellette: Gryllus Dorka.

* * *

The Debt
Rendező: John Madden
Főszereplők: Sam Worthington, Ciarán Hinds, Helen Mirren, Tom Wilkinson, Marton Csokas
Bemutató: december 2.

ForrA!s: [origo]
ForrA!s: [origo]

Mit várunk tőle? Még nem sokat tudni erről a filmről, azon kívül, hogy a sztori Moszad-ügynökökről szól, akik egy náci háborús bűnöst üldöznek '65-ben és aztán napjainkban megint. Izgalmas thrillernek hangzik és bízunk John Maddenben és az erős szereplőcsapatban is.

Legjobb érvünk mellette: Részben Magyarországon forgatták a filmet, tehát meg kell nézni. És ki ne lenne kíváncsi a Moszad-ügynök Helen Mirrenre?

* * *

Splice
Rendező:
Vincenzo Natali
Főszereplők: Sarah Polley, Adrien Brody
Bemutató: év vége
Előzetes

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Mit várunk tőle? Natalit (A kocka, Nothing) ismerve és az előzetest látva reméljük, hogy ez lesz a legdöbbenetesebb agylövés, amit idén kapunk a moziban. Alig várjuk, hogy megtudjuk, hova vezet Polley és Brody génmanipulációs horrorkísérlete.

Legjobb érvünk mellette: Úgy fest, hogy a félig ember, félig állat Dren még A faun labirintusa fantasztikus kreációival is felveszi a versenyt.