Leszívja a néző agyát, de kellemes meglepetéseket is tartogat Doctor Strange új kalandja

DOCTOR STRANGE IN THE MULTIVERSE OF MADNESS DOCTOR STRANGE IN THE MULTIVERSE OF MADNESS Marvel Studios Film Frame Benedict Cumberbatch Benedict Cumberbatch as Dr. Stephen Strange in Marvel Studios' DOCTOR STRANGE IN THE MULTIVERSE OF MADNESS. Photo courte
Doctor Strange az őrület multiverzumában
Vágólapra másolva!
A Doctor Strange az őrület multiverzumában nem váltja meg a képregényfilmek műfaját, de a Gonosz halott-trilógiát jegyző kultikus horrorrendező, Sam Raimi azért tartogat néhány kellemes meglepetést a formatervezett hollywoodi szuperprodukciók világában.
Vágólapra másolva!

A decemberben bemutatott Pókember: Nincs hazaút-ban az alkotók egy új ötlettel próbálták felfrissíteni az egyre inkább unalomba fulladó Marvel-univerzumot: bevezették a párhuzamos dimenziók elméletét a franchise-ba és ezáltal a szuperhős három különböző adaptációjának főszereplői és főgonoszai egy világba kerültek.

Már ekkor lehetett tudni, hogy nem egyszeri alkalommal játszadoznak majd a készítők ezzel az elképzeléssel, sőt, valószínűleg a következő évek képregényadaptáció másról sem szólnak majd, mint a multiverzumokról.

És bár a koncepció papíron érdekesnek hangzik,de mint fél évvel ezelőtt a kritikánkban is megjegyeztük, a forgatókönyvírók minderre leginkább egy olyan lehetőségként tekintenek, amellyel kényük-kedvük szerint játszadozhatnak a karaktereikkel – miként tették azt a Végtelen háború fináléjában, amikor is drámai képsorok mentén elhalálozott a népszerű szuperhősök fele, majd a folytatásban, időutazás segítségével, feltámasztották mindegyiküket.

Úgy tűnik, ilyenné lett a posztmodern hollywoodi filmgyártás: a pillanat uralása, azaz a drámai és emlékezetes jelenetek alkotása a cél, de úgy, hogy semminek ne legyen semmi következménye az adott franchise jövőjének szempontjából.

Doctor Strange az őrület multiverzumában Forrás: Courtesy of Marvel Studios/©Marvel Studios 2022. All Rights Reserved./Courtesy Of Marvel Studios

A Doctor Strange az őrület multiverzumában – mint a címe is elárulja – szintén a párhuzamos dimenziók témakörére épül: a főhősnek ezúttal egy különleges képességű kislányt kell megvédenie egy boszorkánytól, aki nem csak a gyermekre veszélyes, de ha megszerzi annak erejét, az összes párhuzamos világra pusztulást hozhat.

A végtelenül együgyű cselekményről nem is árulnánk el többet, a hangsúly egyébként is, mint minden Marvel-produkció esetében, ezúttal is a látványon van. És utóbbit illetően sikerül is újat mutatnia a filmnek. A rendezői széket ugyanis Sam Raimi foglalta el, aki pályája elején a rendkívül provokatív és éjfekete humorú Gonosz halott-trilógiával hívta fel magára a figyelmet és bár a korai virtuozitása mára már igencsak megkopott, azért még mindig több tehetség van a kisujjában is, mint a szuperhős-adaptációkat jegyző bérrendezők többségében.

Ráadásul nem is járatlan a műfajban: az ő nevéhez fűződnek a Tobey Maguire-féle Pókember-filmek, de a horrort és a képregényfeldolgozásokat is ötvözte már korábban a Darkman-trilógiában és lényegében utóbbira kapott ismét lehetőséget a Doctor Strange... kapcsán, csak éppen ezúttal hatalmas költségvetésből gazdálkodhatott.

Doctor Strange az őrület multiverzumában Forrás: Courtesy of Marvel Studios/©Marvel Studios 2022. All Rights Reserved./Courtesy Of Marvel Studios

És szabadjára is engedte a fantáziáját, lépten-nyomon tetten érhető korai műveinek fekete humora egy-egy vizuális poén erejéig. Ugyanakkor, bár a marketing-kampány a film horrorisztikus elemeire épített, nem kell bedőlni az előzeteseknek: Észak-Amerikában még komolyan veszik a korhatárbesorolást, a nagy stúdiók pedig mindent megtesznek azért, hogy nehogy a méregdrága produkciójukra ne engedjék be a fiatalkorúakat, így felkavaró képsoroktól nem kell tartanunk.

Persze tartogathat néhány sokkoló pillanatot a film azok számára, akiknek álmatlan éjszakákat okoztak az orkok A gyűrűk urá-ban vagy a dementorok a Harry Potter-ben, de egyetlen valóban meglepő és brutális jelenetet leszámítva Raimi azért gondosan ügyelt arra, hogy addig nyújtózkodjon, ameddig a takarója ér és ne kockáztassa a 200 millió dolláros büdzsé megtérülését.

És ha már a költségvetésnél tartunk: a film újra felhívja a figyelmet arra a manapság visszatérő hollywoodi jelenségre, hogy

miért nem szabad erőltetni a számítógépes effektusokat mindenáron.

Anélkül, hogy lelőnénk a történet dramaturgiai csavarjait, az egyik főszereplő zombiként tér vissza, de míg a The Walking Dead című sorozatban az élőhalottak a sminkmesterek és a jelmeztervezők kétkezi munkájának köszönhetően valóságosnak hatnak, addig itt digitális trükköket alkalmaztak, amelynek eredményeképpen a szóban forgó karakter úgy néz ki, mintha egy tíz évvel ezelőtti számítógépes játékból pottyant volna a vászonra.

Doctor Strange az őrület multiverzumában Forrás: Courtesy of Marvel Studios/©Marvel Studios 2022. All Rights Reserved./Courtesy Of Marvel Studios

De ugyanilyen slendrián a végtelenül kiszámítható és B-kategóriás fordulatokkal élő forgatókönyv is, mindez pedig azért is döbbenetes, mert közben az alkotók elvárják, hogy ismerjük nemcsak a korábbi mozifilmeket, de a WandaVision című televíziós sorozatot is. Raimi azonban tagadhatatlanul kihozta a legtöbbet az alapanyagból és bár csodát ő sem tudott tenni, néhány emlékezetes és meglepő pillanattal mindenképpen szolgál. A mai formatervezett blockbusterek sorában pedig már ez is hatalmas érdem.