A Tűzrőlpattantban a nagymama megrendezi a saját temetését

Tűzrőlpattant
Tűzrőlpattant
Vágólapra másolva!
Úgy látszik, elérte a korhangulat a lengyel szórakoztató filmeket is. A Tűzrőlpattant, amelyet az a Bartos Prokopowicz rendezett, aki több mint egy tucat filmet tudhat a háta mögött, lehetne egy tanulságokkal rendelkező szórakoztató vígjáték is, ha nem erőltetnék benne azt, hogy még a falu is elfogadja, hogy a főszereplő kisfiú anyukája egy másik nővel lépett le.
Vágólapra másolva!

Sok jó főzős filmet ismerünk, olyanokat is, amikor két szakács nem fér meg egy konyhában, gondoljunk csak a Bella Martha című filmre, vagy az amerikai remake-jére, amelynek címe: Ízlések és pofonok. A nézők szeretik is az ilyen alkotásokat, amelyekben általában nemcsak az ételeket fényképezik csodaszépen, de a tájat is, ahol a főhősök élnek. Bartos Prokopowicz lengyel filmrendező az ilyen sikeres főzős filmekből vette a mintát legújabb alkotásához, amelynek címe a Tűzrőlpattant, és amelyet már meg lehet nézni a Netflix műsorán. Nincs ezzel semmi baj, mert tényleg jó látni a lengyel vidéki életnek a napos oldalát, a rendben tartott udvarokat, és persze azt is jó látni, ha egy középkorú nő szeret főzni, és ezt ráadásul nagy tehetséggel csinálja.

Tűzrőlpattant
Tűzrőlpattant
Fotó: Netflix

A történettel sincsen nagy baj, sőt, felettébb tanulságos. Arról van szó ebben a filmben, hogy egy lány, egy éppen megnyíló elit étterem séfje, akinek mártásától még a főnöke is elolvad, évek óta nem látogatta meg a nagymamáját. A megnyitás előtti napokban hírt kap arról, hogy meghalt a nagymama. Mikor aztán a temetésre hazamegy, azt tapasztalja, hogy becsapták, nemhogy nem halt meg a nagymama, ami azért nagyon jó hír, hanem éppen ellenkezőleg. Azt szeretné, ha az unokája hazajönne és átvenné a gazdaságot, meg rendezné az ügyeket, mert már ő nem bírja. A lány viszont nem nagyon akar engedni az ilyen erőszakos invitálásnak, de az ügyek rendezésére ad magának egy hetet.

A Tűzrőlpattant a vidéki élet dicsérete

Vígjátékokra jellemző fordulat, hogy akivel idegenként összebarátkozik, az éppen a rivális gazda fia, pereskednek már évek óta, a két fiatalt így nem igazán szeretné együtt látni a nagymama. Olyan ez, mintha egy mai lengyel vidéki Rómeó és Júlia drámát látnánk, csak éppen arról van szó, hogy itt nem durvulnak el annyira a dolgok, mint ahogy azt Shakespeare megírta. 

Sőt, itt éppen hogy minden az élet igenléséről szól. És miközben az unoka intézi az ügyeket, szépen lassan ráérez a vidéki élet ízére, a felhőtlen lovaglásokra, a stressz mentes napokra, az állatok szeretetére.

Ráérez arra, milyen igazi friss biotojásból sütni olyan tésztát, aminek a színe aranysárga. Ráérez, milyen az, amikor saját kezével szedi le a paradicsomot, amelybe, ha beleharap, a könyökén folyik le a finom leve.

Tűzrőlpattant
Tűzrőlpattant
Fotó: Netflix

A film jelentős része erről szól. Hogyan szereti meg a városi főhős, aki azért a gyerekkorát itt töltötte, a csodálatos vidéki létet. És mivel vígjátékról van szó, ezért sikerül a lengyel filmek bohókás figuráiból egy tucatra valót felvonultatni. Persze tudjuk, hogy nem Wajda vagy Kieslowski igazságkereséséről, sőt kifejezetten nem a valóságábrázolásukról szól ez a történet, de az biztos, hogy nem olyan rossz nézni. Ám az teljesen érthetetlen, hogyan fér össze ezzel az idillikus világgal egy nem igazán kibeszélt probléma. Egy olyan dráma, amely igazán meg tud roppantani egy családot. Arról van ugyanis szó, hogy a titokzatos férfi, aki amúgy a szomszéd földbirtokos fia, nemcsak azért neveli egyedül a lányát, mert az anyja zsiráfokat ment gyógyítani a szavannákra, hanem azért is, mert beleszeretett egy másik nőbe.

Azt tudható, hogy Hollywoodban minderre kvóták vannak, de a lengyel szórakoztató vígjátékok nem igazán foglalkoztak eddig azzal, hogy a modern nyugati világ problémáit is a nyakukba vegyék. Azt is tudható, hogy baloldali szelek fújnak a lengyel politikában, de hogy ez ilyen hamar meg is jelenik a filmekben, az egészen elszomorító. A fő probléma mindezzel csak az, hogy teljesen kilóg a lóláb. Annyira idegen a filmben ábrázolt idillikus falu miliőjétől a ráerőszakolt kvótatörténet, hogy a néző már nem is tudja, mit gondoljon. De sajnos valószínűleg ez is volt a cél.

Sommásan 6/10