Schröder nem bízik az amerikai hitelminősítőkben

Vágólapra másolva!
Erős európai hitelminősítő felállítását szorgalmazza Gerhard Schröder német kancellár az amerikai S&P és Moody's "túlhatalmának" ellensúlyozása érdekében. A német pénzügyi tárca vezető tisztségviselői szerint az amerikai hitelminősítők túl sok német vállalat adósságbesorolását rontották az utóbbi időben, sejtésük szerint politikai okból.
Vágólapra másolva!

Legutóbb az S&P rontotta a legnagyobb német acélipari csoport, a ThyssenKrupp hosszú távú adósságának besorolását BBB-ről BB+-ra; a minősítés mindössze két kategóriával magasabb a "bóvli" besorolásnál, és a német cég tartozásainak osztályzata azonos a Fülöp-szigetek és Salvador államadósságának besorolásával. A társaság nem nyugodott bele a hitelminősítő döntésébe és független szakértőket bízott meg a besorolás felülvizsgálatával. Klaus Pepperhoff, a társaság szóvivője közölte: reméli, hogy másik kilenc leminősítés előtt álló német cég - köztük a Deutsche Post és a Linde - sem fogadja majd el az S&P besorolását - idézi a szóvivőt a Bloomberg.

Bojkottálhatják a BMW-t Amerikában/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20030213bojkottalhatjak.html

A hitelminősítés rontása drágábbá teszi a cégek számára a hiteleket, így rontja növekedési kilátásaikat is. A hitelminősítők döntései nehezíthetik a stagnáló német gazdaság magára találását - írja a hírügynökség.

Túl nagy hatalom összpontosul túl kevés kézben - mondta a német pénzügyi tárca egyik magas rangú tisztviselője. Korában a minisztérium azt közölte, hogy még az idén, de legkésőbb 2004 elején jogszabályt készít a minősítések megbízhatósága érdekében, de a készülő javaslat részleteiről egyelőre semmi nem tudható.

Kik olvasnak üzleti híreket?/uzletinegyed/kerdoiv/index.htmlÖn tudja a választ!

Német politikusok szerint a hitelminősítők döntéseinek nincsenek gazdasági alapjai. Joachim Poss, a kormányzó szociáldemokraták egyik parlamenti szóvivője szerint az amerikai hitelminősítők nem értik a német üzleti kultúrát, míg Rauiner Wend, a parlament gazdasági bizottságának vezetője nem zárja ki annak a lehetőségét sem, hogy a német-amerikai kapcsolatok megromlása áttételesen a hitelminősítők döntéseiben is érződik.

Az S&P függetlenséghez nem férhet kétség - nyilatkozta Torsten Hinrichs, a hitelminősítő németországi vezetője.