Megszavazták Bush háborús pótköltségvetését

Vágólapra másolva!
Az amerikai kongresszus mindkét háza jóváhagyta a csaknem 80 milliárd dolláros pótköltségvetést az iraki háború kezdeti finanszírozására, a legfontosabb szövetségesek megjutalmazására, a terrorizmusellenes erőfeszítések fokozására, valamint a veszteséggel küszködő légitársaságok megsegítésére.
Vágólapra másolva!
Bush benyújtotta a háborús számlát/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20030325bush.html

A szenátusban egyhangú, a képviselőházban 414-12 arányú volt a szavazás csütörtök este. A képviselőházban elfogadott szöveghez hozzáfűzték, hogy a francia, a német, az orosz és a szíriai vállalatok nem kaphatnak pénzt az iraki újjáépítés keretében, mert ezek az országok ellenezték a háborút. A kormány nem ért egyet ezzel a tiltással, és a szenátusi változatban ez nincs is benne.

Megszavazták a Törökországnak szánt 1 milliárd dolláros segélyt is. Előzőleg több képviselő törölni akarta ezt az összeget, mivel a török parlament elutasította, hogy az Egyesült Államok Törökország területéről is indítson katonai műveleteket Irak ellen. A kormány azonban fenn akarja tartani a stratégiai szövetséget Törökországgal.

Bush elnök megkapja mindazt a pénzt, amit kért, de nem azzal a széleskörű rendelkezési joggal, amelyet a Pentagonnak szánt a legsürgetőbb katonai kiadások fedezését szolgáló 60 milliárd dollár felett.

A kongresszus jóváhagyta, hogy legkevesebb 3,2 milliárd dollár segélyt kapjanak a nehézségekkel küzdő légitársaságok. A képviselőházi változat 3,2 milliárd dollárt, a szenátusi szöveg 3,5 milliárd dollárt tartalmaz az amerikai légitársaságok megsegítésére. A Fehér Ház túlzottnak nevezte mindkét előterjesztést, és felhívta mindkét házat, hogy olcsóbb javaslatot dolgozzanak ki - írja a BBC News Online.

A Bush adminisztráció szerint a légitársaságoknak jelentős költségcsökkentéseket és átszervezéseket kellenne végrehajtania, mielőtt bármilyen állami segítségben megállapodnának.

A légitársaságok átmeneti adó- és illetékmentességeket kértek, valamint pénzt a nagyobb biztosítási díjak és biztonsági költségek fedezésére. A szeptember 11-ei amerikai terrortámadások után 15 milliárd dolláros támogatást szavazott meg számukra a kongresszus.

A törvényhozók azt tervezik, hogy a jövő héten tisztázzák a két ház által elfogadott változatok közti eltéréseket, majd a végleges törvénytervezetet április 11-én terjesztik az amerikai elnök elé.