László Csaba: a lehető leghamarabb belépünk az ERM II-be

Vágólapra másolva!
A kormány a jegybankkal egyeztetve az év második felében dönt arról, milyen pálya mentén csatlakozik Magyarország az euróövezethez és ennek részeként dönt arról, hogy mikor lép be az Európai Unió árfolyamrendszerébe, az ERM II-be - mondta László Csaba hétfőn.
Vágólapra másolva!

A pénzügyminiszter szerint a cél az, hogy a lehető legkorábban, vélhetően már jövő év májusában, júniusában csatlakozzunk az ERM II-höz. Az ERM II-höz való gyors csatlakozás a hitelességet is erősítheti, mondta László Csaba.

A pénzügyminiszter szerint 2007 vagy 2008 lehet az a legkorábbi dátum, amikor az országban a forintot felválthatja az euró. Célszerű lenne akkor belépni az eurózónába, amikor az országhoz legközelebb lévő tagjelöltek, Szlovákia, illetve Szlovénia is bevezeti az európai közös valutát, mondta László Csaba.

A belépéskor a forintár középárfolyam meghatározásakor a versenyképességi szempontokat is szem előtt kell tartani, mondta a pénzügyminiszter. Magyarország számára nincs lehetőség arra, hogy kimaradjon az euróövezetből, azonban a belépés dátuma az ország kormányának szuverén döntése, annak időpontjára vonatkozóan nincs elvárás Brüsszel vagy Frankfurt részéről - mondta László Csaba.