Nagyobb lett a vártnál az államháztartás hiánya

Vágólapra másolva!
Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - hiánya június végéig 601,1 milliárd forintot ért el, amely az éves előirányzat 72,2 százalékát teszi ki, közölte a Pénzügyminisztérium (PM). Az államháztartás bevételei június végéig az előirányzat 48,1 százalékára teljesültek. Az államháztartás jóváhagyott kiadásaiból 50,5 százalékot költöttel el.
Vágólapra másolva!
A hiány miatt zuhanhat a forint/uzletinegyed/befektetes/20030703nagyobb2.html

A Pénzügyminisztérium június végére eredetileg 534 milliárd forintos deficitet becsült. Az elemzők 487 milliárd forintot vártak. Az egyenleg kedvezőtlenebb alakulásában két tényező játszott szerepet a szaktérca közleménye szerint: egyrészt az, hogy a jövedéki adó június végi fizetési határideje következtében a befizetésből mintegy 30 milliárd forintnyi áthúzódott júliusra, másrészt, hogy a tervezettnél magasabb összegre rúgtak a központi költségvetési szervek kiadásai. Ezek mintegy 60 százalékkal haladták meg az előző év hasonló időszakában mért szintet.

A PM becslése szerint július hónapban az államháztartás egyenlege nullszaldó körül alakulhat.

Medgyessy: Reális a forint árfolyama/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20030703medgyessy.html

Júniusban az államháztartáson belül a központi költségvetés egyenlege 205,7 milliárd forintos hiánnyal, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak egyenlege pedig 11,5 milliárd forintos többlettel zárt, áll a közleményben. Az elkülönített állami pénzalapok egyenlege 1,8 milliárd forintos többletet mutat. Összességében az államháztartás júniusi egyenlege 192,4 milliárd forintos hiánnyal zárt.