Újabb 1050 gombnyomás a költségvetésről

Vágólapra másolva!
Kedden a képviselők összesen 1050 gombnyomással döntenek mintegy kétezer, a jövő évi költségvetési törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványról. Mint korábban, most is egyszerre szavaztak - és hagyták jóvá - a kormány által támogatott módosító indítványokat. Az elfogadott javaslatok a büdzséterv fő számait nem érintik.
Vágólapra másolva!

A parlament a november végi szavazással eldöntötte, hogy jövőre az államháztartás GDP-arányos hiánya nem lehet több 3,8 százaléknál, és meghatározta azokat a legfontosabb arányokat, illetve a költségvetés főszámait, amelyek a jövő évi költségvetési politika alakulására hatnak - mondta a jövő évi büdzsé tervezetéhez fűzött miniszteri zárszavában László Csaba pénzügyminiszter kedden a parlamentben.

Nem vonják vissza a költségvetést/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20031205afidesz.htmlMaratoni szavazás a költségvetésről/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20031125maratoni.html

A zárszó után az Országgyűlés 194 támogató és 142 ellenszavazat mellett egyetlen gombnyomással elfogadta a jövő évi költségvetési javaslathoz benyújtott, a kabinet által is támogatott mintegy 450 módosító javaslatot. Az Országgyűlés a javaslat-csomagról kétszer egymás után nem tudott dönteni, mivel az ellenzék nem szavazott, a jelen levő kormánypárti képviselők száma pedig nem érte el a határozatképességhez szükséges 194-et.

Az Országgyűlés ezután egyenként szavazott azokról a módosító javaslatokról, amelyeket a kormány nem támogatott. Az ekkor elfogadott javaslatok mindegyikét kormánypárti képviselő tette. A képviselők a kormány egyet nem értése ellenére elfogadták azt a javaslatot, amely a Magyar Tudományos Akadémiának lehetőséget biztosít arra, hogy bevételei öt százalékát ne a központi költségvetésnek fizesse be, hanem felújításra fordíthassa. A képviselők döntöttek arról is, hogy jövőre 670 millió forintért korszerűsítsék a sármelléki repülőteret. Egy másik támogatott módosítás értelmében a Suli-Tej program neve Igyál tejet! programra változik.

Az Országgyűlés a nap folyamán mintegy kétezer javaslatról szavaz, 1050 gombnyomással.