Valutaválságot okozhat az EU-alkotmány elutasítása

Vágólapra másolva!
Ha a franciák elutasítják az EU-alkotmányt, az valutaválságot okozhat az új tagállamokban, állítja a Deutsche Bank vezető közgazdásza, aki név szerint említi Magyarországot - írja a Bruxinfo.
Vágólapra másolva!

Ha a május 29-re kitűzött referendumon a franciák nemet mondanak az európai alkotmányra, akkor az komoly gazdasági és monetáris következményekkel járhat szerte az Európai Unióban, és mindez különösen az új tagállamokat sújthatja - közölte Norbert Walter, a Deutsche Bank vezető közgazdásza a Financial Times Deutschlandnak adott interjúban.

Walter szerint a ratifikáció meghiúsulása esetén a pénzügyi befektetők (akik nagyrészt azért vitték tőkéjüket az új tagállamokba, mert számítanak azok gyors eurózóna-csatlakozására) az eurózóna bővítésének késlekedésétől tartva kivonhatják tőkéjüket a térségből, ez pedig nagyarányú árfolyamesésekhez vezethet ezen valuták piacán.

A francia "nem" így a kelet-európai valuták elleni spekulációs támadásokhoz, ennek következtében pedig jelentős kamatemelésekhez vezethet. Walter úgy véli, hogy a válság kialakulásának kockázata azokban az új tagállamokban a legnagyobb, amelyek viszonylag csekély mértékű haladást értek el az eurózónához való közeledés terén. A közgazdász név szerint említi Magyarországot. A szakértő a problémák között említi, hogy az EU-nak "semmiféle stratégiája sincs" arra, hogy miként reagáljon egy ilyen esetben, és hozzáteszi: elképzelhető, hogy ezzel az eurózóna további kibővítése valóban veszélybe kerülhet.