Megjelenhet Veres festett ördöge

Vágólapra másolva!
Eltérnek a szakértői vélemények arról, hogy milyen könnyű megingatni a magyar gazdaságot, amivel Veres János pénzügyminiszter riogatta képviselőtársait a vasárnap óta elhíresült májusi frakcióülésen. Abban viszont egyetértenek a pénzügyi elemzők, hogy a miniszter a költségvetési szigorítások elkerülhetetlenségét indokolta ezzel.
Vágólapra másolva!

"Tizenöt milliárd euróval Magyarország megingatható" - érvelt a költségvetési megszorítások szükségessége mellett az említett rendezvényen Veres János. Szerinte ennyi pénze olyan sokaknak van, hogy összeszámlálásukhoz nem elég az ott jelenlévők végtagjain lévő ujjainak száma. Az intézkedések sürgősségét pedig úgy indokolta, hogy "Feri telefonjával és ilyen-olyan nyomással" lehetett csak elérni a megszorítások elhalasztását.

A magyar devizapiac és kötvénypiac megingathatóságára gondolhatott balatonöszödi hozzászólásában a pénzügyminiszter - értelmezi Veres János szavait Németh Dávid, az ING Bank elemzője. Az említett 15 milliárd euró ugyanis hatalmas összeg a magyar devizapiac napi 1 milliárd eurós forgalmához és a külföldiek kezében lévő, mintegy 9 milliárd euró értékű magyar államkötvényhez képest. Hasonló nagyságú, 15,5 milliárd euró értékű a Magyar Nemzeti Bank devizatartaléka.

Az ING bank elemzője szerint ekkora értékű vételi, vagy eladási ajánlat hirtelen megjelenése jelentősen elmozdíthatja a forint árfolyamát és a kötvénypiaci hozamokat. Emlékezett arra, hogy 2003 januárjában a jegybank szinte teljes eszköztárának bevetésével tudta ellensúlyoznik a külföldi befektetők két nap alatt 5,3 milliárd euró értékű forintvásárlásaiból származó veszélyeket.

Németh Dávid szerint egy hirtelen 15 milliárd euró értékű forinteladási hullám eredményeként a forint nagyon meggyengülne és árfolyama erősen ingadozóvá válna. Ez ugyan kedvező lenne az exportőr cégeknek, az importőr vállalkozások zöme viszont tönkre menne.

A forintgyengülés felerősítené és kiszámíthatatlanná tenné az infláció alakulását. Ez utóbbi a cégek számára a bérköltségek emelkedését, az alkalmazottak számára pedig jelentős reálbércsökkenést idézne elő. A gazdasági folyamatok az árak és a bérek kiszámíthatatlan mozgása miatt átláthatatlanná válnának, ami nagyon megnehezítené a vállalkozások működését és a külföldi cégek egy részének kivonulásával járhat.

Ilyen helyzetben a jegybank várhatóan a kamatszint emelésével próbálja stabilizálni a nemzeti valuta árfolyamát és letörni az inflációt. A kamatszint emelése viszont a magas államadósság miatt jelentősen megnövelné a költségvetés kiadásait, amit az csak az adók emelésével, a kiadások csökkentésével próbálhat ellensúlyozni.

Nem szabad szó szerint és szám szerint értelmezni a pénzügyminiszter balatönöszödi szavait - állítja Bartha Attila, a Kopint-Datorg tudományos főmunkatársa. Azok ugyanis nem egy szakmai konferencián, hanem politikusok körében hangzottak el. Szerinte Veres János eltúlzott szónoki fogással arra akarta frakciótársait az említett veszélyre való utalással emlékeztetni, hogy nem lehet tovább halogatni a költségvetési egyensúly elérése irányába tett lépéseket.

A magyar költségvetés helyzete a hatalmas hiány miatt ugyan nagyon rossz és halaszthatatlan beavatkozást igényel, az ország helyzete mégis nagyon különbözik a korábban pénzügyi válságba, vagy annak közelébe sodródó országokétól - állítja Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője. Magyarország ugyanis nem fizetésképtelen, mint számos pénzügyi válságba került ország, emellett az Európai Unió tagja, ellentétben Törökországgal, vagy Mexikóval.

Ráadásul egy ország valutája elleni sikeres támadást, a Raiffeisen Bank vezetője szerint most már sokkal nehezebb lenne kivitelezni, mint ahogy azt Soros György az 1990-es évek elején tette az angol fonttal szemben. A szakember szerint ugyanis az egyre összetettebbé váló származékos tőzsdei műveletek gyors elterjedése nehezíti a spekulánsok dolgát.

Giczi József