Kevés elemzőnek tetszik a Gyurcsány-csomag

Vágólapra másolva!
A külföldi szaksajtóban továbbra is téma a Gyurcsány-kabinet kiigazítási csomagja. A legtöbb elemző szerint Magyarország gazdasági növekedése lelassul, versenyképessége romlik, mivel a terv főleg az adóemelésre koncentrál.
Vágólapra másolva!

A kormány és a magyar jegybank politikája jelentősen lefékezheti Magyarország gazdasági növekedését és erősítheti a kormányra nehezedő nyomást - írta kedden a Financial Times Deutschland (FTD) német gazdasági-pénzügyi lap a hét végén bejelentett magyar kiigazítási csomaggal és a nemzeti bank alapkamat-emelésével kapcsolatban. Az FTD felhívta a figyelmet arra is, hogy a Standard and Poor's ügynökség a deficit miatt lerontotta Magyarország minősítését, ami azt jelenti, hogy az ország csak drágábban vehet fel hiteleket a nemzetközi tőkepiacon.

Közgazdászok a kiigazítási programot főleg azért bírálták, mert a hangsúlyt a nagyobb bevételekre helyezi. "Ez nem a remélt világos jelzés, a magyar gazdaság versenyképessége romlani fog" - közölte Dietmar Hornung, a Deka-Bank Közép-Európa-szakértője, s szorgalmazta a magyar adórendszer egyszerűsítését, felhívta a figyelmet a szlovákiai egységes adó sikerére.

A bécsi Raiffeisen Zentralbank (RZB) - írta az FTD - "a belső kereslet jelentős visszaesésétől" tart állásfoglalásában. Gyurcsány terve "a régi iskola takarékossági csomagja szocialista színezettel".

Mindenekelőtt a növekedést érő várható kihatások okoznak gondot. A Nemzetközi Valuta Alap arra mutatott rá, hogy Magyarország a bruttó hazai termék (GDP) dinamikáját tekintve "a régióban a többi ország mögött kullog".

Politikailag is szorult helyzetbe kerülhet a kormány. A takarékossági csomag egyes elemeinek elfogadásához a parlamentben kétharmados többségre van szükség, ami a szoros választási eredmény miatt csak nehezen érhető el. Mindehhez hozzájárul, hogy Gyurcsány a választások előtt elhallgatta a valós államháztartási helyzetet - írta az FTD, majd idézte a Közép-Európai Egyetemen dolgozó Balázs Pétert, aki védelmébe vette a kabinet politikáját. "Természetesen nehéz lesz elfogadtatni a közvéleménnyel. Ám ez a legjobb időpont egy ilyen takarékossági csomag keresztülvitelére" - közölte.

Egy másik német lap, a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) szerint csak kevés elemző ad jó osztályzatot a Gyurcsány-féle takarékossági csomagra. A Raiffeisen Zentralbank elemzőinek alapállása a legpozitívabbak közé tartozik. Ugyanakkor Török Zoltán és Wolfgang Ernst "sokkolónak" tartja az új, nyolcszázalékos deficitcélt, inflációs hullámtól s a jelenleg mintegy 4 százalékos gazdasági növekedés lefékeződésétől tartanak. Ezenfelül úgy vélik, hogy a Gyurcsány-kormány szavahihetősége is kárt szenvedett. "A Gyurcsány-csomag azonban mindent egybevetve mégis jó start" - mondják a bécsi pénzintézet elemzői, s véleményüket azzal az érvvel támasztják alá, hogy a bevételi oldal erősödésével ismét meg lehet teremteni a nemzetgazdasági egyensúlyt.

Az FAZ is felhívta a figyelmet a Standard and Poor's negatív kilátással párosított leminősítésére, ami további leminősítést valószínűsít. Kai Stukenbrockot, a Standard and Poor's egyik elemzőjét az zavarja, hogy Gyurcsány az államháztartás rendbetételét célzó erőfeszítésében főleg az adóemelésekre helyezi a hangsúlyt. A Standard and Poor's nem hiszi, hogy a kormány idén eléri a kitűzött 8 százalékos deficitcélt, az ügynökség a 11 százalékot is elképzelhetőnek tartja. Akár 8 százalék, akár 11, mindkét esetben csaknem biztos, hogy Magyarországnak még ebben az évben kötvényt kell kibocsátania a tőkepiacon - írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A lap meglepetésnek tartja az alapkamat felemelését 6 százalékról 6,25 százalékra, mivel az elemzők nem gondoltak arra, hogy a jegybank kamatot emel, amíg egy euró kevesebbet ér 275 forintnál. Az izlandi korona és a török líra mögött a magyar forint éves szintű tízszázalékos gyengülésével eddig a harmadik leggyengébb valuta - jegyezte meg az FAZ.