Vizsgázik a konvergenciaprogram

Vágólapra másolva!
A jelenlegi tervek szerint október 10-i luxembourg-i ülésükön tárgyalják a magyar konvergenciaprogramot az Európai Unió tagországainak pénzügyminiszterei (Ecofin) - közölte Veres János pénzügyminiszter. Az októberi miniszteri ülés előtt - minden bizonnyal szeptember 26-án - az Európai Bizottság is kiadja hivatalos értékelését a programról.
Vágólapra másolva!

Veres János pénzügyminiszter, az MTI brüsszeli tudósítójának beszámolt arról, hogy az EU-tagországokból érkezett kollégái közül többel kétoldalú megbeszélést folytatott a témáról. Megítélése szerint a partnerek "általában egyetértenek" arról, hogy a konvergenciaprogramban szereplő lépések, illetve azok, amelyekről döntés született az múlt hónapokban, jó irányba tett lépések. "Helyeslik az irányokat" - szögezte le Veres János.

A huszonöt tagország pénzügyminiszterének - immár hagyományos féléves - informális találkozójáról beszámolva Veres János elmondta: megállapodtak abban, hogy a későbbiekben az Ecofin-üléseken kisebb létszámú delegációk fognak részt venni. Ezt az elképzelést Magyarország is támogatta - tette hozzá.

Az elmúlt időszakban az EU kiemelt gondot fordít arra, hogy hatékonyabbá, a fölösleges bürokráciától mentessé tegye az uniós működését. A soros finn EU-elnökség minden bizonnyal e szemlélet jegyében tűzte napirendjére a kérdést (amellyel bizonyos mértékig összhangban vannak a jelenleg zajló magyarországi folyamatok is).

Áttekintették a pénzügyminiszterek az energiapolitika időszerű gazdasági és pénzügyi vonatkozásait, köztük az olajárakkal kapcsolatos legújabb fejleményeket, illetve az energiaágazati befektetések kérdéskörét.

Veres János ezzel kapcsolatban elmondta: az ülésen megerősödött az a gondolat, amelyet a pénzügyminiszterek egy évvel ezelőtti, manchesteri informális találkozójukon már kimondtak, miszerint az energiaár-változásokra a tagországoknak úgy kell reagálniuk, hogy azzal erősítsék az energiatakarékosságot és az energiafelhasználás hatékonyságát.

Egyetértettek abban is, hogy szükség van az EU energetikai rendszerének összekapcsolását szolgáló további beruházásokra és ezek segítésére pénzügyi eszközökkel. Ugyancsak segíteni kell lehetőség szerint az EU energiaellátási biztonságának növelését, például a több külső helyszínről történő ellátást.

A szóba jöhető pénzügyi eszközök közül példaként említette a magyar miniszter, hogy az Európai Beruházási Bank (EIB) vegyen részt ennek finanszírozásában, illetve hogy az ellátás ilyen jellegű fejlesztésének szereplői kiemelt pénzügyi odafigyelést kapnak az EU-ban - ez magyar cégeket is érinthet.

Veres János elmondta még: a versenyképesség és termelékenység témakörében egyebek között azt tekintették át, hogyan szolgálhatja az EU a kutatásfejlesztés és az innováció szélesebb körű elterjedését a pénzügyi piacok és a kockázatitőke-befektetések szabályozásának fejlesztésével. Erre egyebek között azért van szükség, mert az EU a világ két másik részével, Észak-Amerikával, illetve az ázsiai fejlődő régiókkal éles versenyben áll ezen a téren.