Túlteljesítenek az adózók

Vágólapra másolva!
Teljesen összezavarodtak az adózók, januárban olyan adókat is befizettek, amiket egyáltalán nem kellett volna - írja a Napi Gazdaság a Pénzügyminisztérium beszámolójára hivatkozva. A tárca viszont közleményben cáfolta a következtetéseket.
Vágólapra másolva!

A társas vállalkozások egy része már januárban adóelőleget fizetett a 2007-es évre, holott ilyen kötelezettségük nem volt. Az adófeltöltési kötelezettségnek ugyanis csak minden év decemberében kell eleget tenniük. De nem csak a vállalkozások, hanem a magánszemélyek is biztosra akartak menni, a rájuk kivetett különadóból is befolyt 27 millió forint, holott nekik sem kellett volna még fizetniük - olvasható a Napi Gazdaságban.

Félmilliárd forint többletbevételt hoztak továbbá a büdzsének azok a hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások, amelyek az ez évtől egyébként megszűnő különadó jogcímre fizettek januárban - a tárca szerint azonban ezek késedelmes fizetések, tehát korábbi időszakokhoz köthetők. Ezzel együtt a pénz egy részét valószínűleg vissza kell majd utalni az adózóknak.

Érdekesen alakultak az áfabefizetések is. A nettó, 207,3 milliárdos bevétel 34 milliárddal alacsonyabb az egy évvel korábbinál, miközben a bruttó áfabefizetéseknél még 29 milliárdos többlet mutatkozott a bázishoz képest. A különbséget a megugró adó-visszautalások adják ki: a PM szerint 2006 januárjához képest megduplázódott az adózóknak kiutalt összeg (134,6 milliárd forint).

A tárca ezt úgy kommentálta, hogy az APEH jól végzi a dolgát, felmerül azonban a gyanú, hogy - a korábbi években folytatott gyakorlatot megismételve - a decemberi bevételek feltornászása érdekében tartották vissza az áfát. Akár 40-50 milliárd forinttal is javíthatták így az előző év végi egyenleget. A piaci bizalom szempontjából ugyanis létfontosságú volt, hogy fillérre teljesüljön az a hiányterv, amit a sokszori módosítás után, az őszinteség jegyében végül meghatározott a kormány. Mindamellett az előző öt évben most december-januárban ment ki a legnagyobb összeg (300 milliárd forint) az adózókhoz.

Összességében jobban alakult januárban az államháztartás gazdálkodása, mint azt prognosztizálta a tárca, ezért a korábban tervezettnél alacsonyabbra lőtték be az negyedéves deficitet. Az éves tervet azonban nem módosítják: ezzel kapcsolatban Tátrai Miklós államtitkár azt mondta, hogy a szerdán megjelent, a vártnál magasabb januári inflációs és a vártnál mérsékeltebb negyedik negyedéves GDP-adatok nem indokolják a tervek felülvizsgálatát. Az 5,6 százalékos maginfláció és az adóváltozások hatásától megtisztított, 6,6 százalékos mutató inkább kedvező jelnek tekinthető.

Cáfolat

Forrás: [origo]
PM: A bevételek rendben érkeznek

A Pénzügyminisztérium közleményt adott ki, mert megfogalmazása szerint a cikk számos félreértett információt tartalmaz. A lap szerint januárban olyan adókat is befizettek az adózók, amelyeket egyáltalán nem kellett volna, és itt hivatkozik arra, hogy a társas vállalkozások egy része már januárban előleget fizetett a 2007-es évre, holott ilyen kötelezettségük nem volt. A társas vállalkozások különadó címén januárban 2,7 milliárd forintot fizettek be. Ezt azonban nem előleg 2007-re, hanem inkább "utólag" fizették be 2006 után, mert akkor a kötelezettségüket nem teljesítették - írja a pénzügyi tárca. (A decemberi feltöltési kötelezettségeket nem, vagy csak részben teljesítették.)

Az újság szerint a magánszemélyek januárban feleslegesen 27 millió forintot fizettek be. Köztudott, hogy az egyéni vállalkozó is magánszemély - írja a PM. Az egyéni vállalkozókra 2006. szeptember elsejétől vonatkozik, hogy 4 százalékos különadót kell fizetni. A kötelezettségnek 2007. február 15-éig kell eleget tenni. A kötelezettség teljesítését az egyéni vállalkozók egy része már januárban megkezdte.

Ugyanakkor fel kell hívni a figyelmet arra, hogy a magánszemélyeknek idén január 1-jétől keletkezett különadó-fizetési kötelezettsége. Ez azt jelenti, hogy:

- olyanok esetében, akiknél a munkáltató, a kifizető a rendszeres jövedelem alapján látja, hogy a magánszemély éves jövedelme meg fogja haladni a járulékfizetés felső határát (6 millió 748 ezer 850 forintot), akkor a személyi jövedelemadó előleggel együtt kell különadó-előleget vonni;

- ha a kifizetőnél történt kifizetések együttes összege eléri a járulékfizetés felső határát, a következő kifizetésből kell különadó-előleget vonni;

- ha a magánszemély a kifizetéskor nyilatkozatban kéri a különadó-előleg levonását;

- ha a magánszemély több kifizetővel áll kapcsolatban, s a jövedelme már elérte a járulékfizetési határt, akkor a magánszemélynek kell az adóelőleget megfizetnie.

A cikk szerint a bankok sem ismerik az adójogszabályokat és feleslegesen fizettek be félmilliárd forint bankadót, ami 2007-ben már megszűnt. Ezzel szemben az a helyzet, hogy a befizetett bankadó a 2006-os esztendőre vonatkozik, s annyi történt, hogy a pénz később érkezett meg.

Az általános forgalmi adó késedelmes visszafizetésével kapcsolatos találgatás is megalapozatlan. Tavaly októberben, novemberben és decemberben az államháztartás helyzete hónapról hónapra jobb volt a korábban kiadott prognózisnál.

A kedvező helyzet arra is lehetőséget adott, hogy a költségvetés autópályaépítéssel kapcsolatos hiteleket a tervezettnél korábban vállaljon át. E hitelátvállalások összege 415 milliárd forint volt - írja a pénzügyi tárca a lözleményben.