Tovább erősítenek az oroszok az energiapiacon

Vágólapra másolva!
Erősödik Putyin szorítása az európai energetikai piacon, miután 1,25 milliárd dolláros szerződést írt alá Athénban Görögországgal és Bulgáriával egy, a Boszporuszt elkerülő olajvezeték építéséről és üzemeltetéséről - így értékelte az orosz államfő lépését a londoni The Times.
Vágólapra másolva!

Mind Kosztasz Karamanlisz görög, mind Szergej Sztanisev bolgár miniszterelnök méltatta a megállapodást, amellyel Sztanisev szerint országaik végre megjelennek a világ energetikai térképén. A 279 kilométer hosszú, a Balkánt átszelő, Burgaszt Alexandrupolisszal összekötő vezetéket 2009-ben nyitják meg, ekkor évi 35 millió tonna olaj szállítására lesz képes, kapacitását azonban 50 millió tonnára tervezik növelni - írja a Napi Gazdaság.

Az orosz olajat tartályhajókkal szállítják a bolgár kikötőbe, ahonnan a vezeték juttatja Görögországba, majd onnan tovább. A megállapodás létrejöttét 13 éves tárgyalássorozat előzte meg. Megkötését végül az tette lehetővé, hogy mind Szófia, mind Athén engedett az orosz követelésnek, amelynek értelmében a vállalkozás 51 százalékának tulajdonosai orosz vállalatok lesznek - a Rosznyefty, a Gazprom és a Transznyefty -, a fennmaradó 49 százalékon pedig a másik két ország osztozik.

A vállalkozás gazdasági ésszerűségéhez nem fér kétség: a túlzsúfolt Boszporuszon való áthaladás miatt a késések évente mintegy egymilliárd dolláros kárt okoznak az olajtársaságoknak. A nyugati elemzők azonban attól tartanak, hogy az új, biztonságos útvonal tovább erősíti az orosz dominanciát az európai energiapiacon, amelynek olajszükségletei harmadát és földgázigényének 40 százalékát már most is Moszkva fedezi. Az Európai Unió ugyanakkor üdvözölte a térség energiaellátásának biztonságát erősítő megállapodást.