Recessziót várnak a pessszimista amerikaiak

Vágólapra másolva!
A hat évvel ezelőtti gazdasági visszaesést megelőzőhöz hasonló borús hangulat alakult ki az Egyesült Államokban - derül ki a Bloomberg és a Los Angeles Times lakossági közvélemény-kutatásából.
Vágólapra másolva!

A megkérdezettek 60 százaléka egy éven belül recesszióra számít. Az évi 40 ezer dollárnál kevesebbet keresők 71 százaléka, míg a 100 ezernél többet keresők 50 százaléka osztja ezt a pesszimista várakozást. A válaszadók 50 százaléka szerint a Bush-kormányzat rossz irányba viszi a dolgokat, míg 57 százalékuk szerint jól teljesít a gazdaság - ez utóbbi adat azonban 11 százalékkal alacsonyabb a januárban mért értéknél - olvasható a Napi Gazdaságban

Az amerikaiak megosztottak abban, hogy fenn kellene-e tartani a George Bush által kezdeményezett adócsökkentést, miután 2010-ben lejár annak határideje. A 40 ezer dollár alatti keresetűek kevesebb mint 40 százaléka folytatná ezt az adópolitikát, míg a 100 ezer dollárnál többet keresők több mint fele. Az alacsonyabb jövedelemsávba tartozók 63 százaléka szerint a kormánynak lépéseket kellene tennie a lakáshiteleiket fizetni képtelen adósok kisegítésére, míg a magas jövedelműeknek csak 36 százaléka osztja ezt az álláspontot.

Ugyanakkor a jegybank szerepét betöltő Fedet aggasztja az infláció, ami miatt tagjai hajlanának a kamatemelésre, miközben a gazdaság élénkítéséhez éppen a kamatcsökkentés segítene, s ez a helyzet tovább növeli a bizonytalanságot.