Eladó a Ferenc körúti laktanya

Vágólapra másolva!
A Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) meghirdette a több éve eladási listáján szereplő, Ferenc körút és Üllői út sarkán lévő Mária Terézia laktanyát. A másfél hektáros területen álló, több mint 44 ezer négyzetméteres műemlék ingatlan értékesítésére azonban most először írtak ki pályázatot.
Vágólapra másolva!

A volt laktanya ma irodaházként funkcionál, vagyonkezelője a KVI, az értékesítéséből származó többmilliárdos bevétel pedig a központi költségvetést gazdagítja majd. Eddig öt érdeklődő vásárolta meg a pályázati dokumentációt - tudta meg lapunk Zelles Sándortól, a KVI vezérigazgatójától - írja a Napi Gazdaság.

Az igazgatóság több tucat bérleti szerződéssel együtt próbálja értékesíteni az ingatlant, ezek a szerződések mintegy 7000 négyzetmétert érintenek. Az épület egyes részeit a fővárosi és a ferencvárosi önkormányzat is ingyen használhatja. Ezek mellett még a felszámolás alatt lévő Centrum Áruházak Vállalat is vagyonkezelői joggal rendelkezik az ingatlan egy bizonyos tulajdoni hányadára vonatkozóan, aminek törlését ugyan elrendelte az első fokon eljáró bíróság, de az ítélet még nem jogerős.

A volt Mária Terézia laktanya megvásárlása iránt érdeklődőknek tehát mindezeket a körülményeket figyelembe kell venniük. Az ajánlattételi határidő június 20., az ajánlati biztosíték 400 millió forint.

A ferencvárosi közlekedési csomópontban elhelyezkedő épületet (pince, földszint, három emelet plusz magas tető) 1845-46-ban, Hild József tervei alapján építették. Teljesen közművesített.

Építési övezeti besorolása szerint tömör városias beépítésű, lakóépületek és intézmények elhelyezésére szolgáló épület. A kormányzati negyed miatt felszabaduló minisztériumi ingatlanok értékesítését az év vége előtt biztosan nem kezdi el a KVI - mondta Zelles Sándor.

A nagy értékű - 250 millió forintnál drágább - 31 ingatlan forgalmi értékét mintegy 100 milliárd forintra becsülik. Az értékesítési formára vonatkozóan a KVI javaslatot készített a pénzügyminiszter számára, hogy egyben, csomagokban vagy egyenként dobják piacra az épületeket. A miniszter várhatóan a következő hetekben dönt a legmegfelelőbb értékesítési módról.

A vezérigazgató szerint az ingatlanfejlesztők felfokozott hangulatban várják az értékesítést, aminek inkább árnövelő hatása lehet. Az új kormányzati negyed épületébe vagy épületeibe 2009 nyarán kezdődne a költözés.